Recepty

Domáca granola: Ako ju pripraviť a čo použiť?

Granola zažíva v súčasnosti obrovský boom a je trendom raňajok na sociálnych sieťach, ktoré si doprajú mnohí fitnesskí influenceri. Vedeli ste však, že táto raňajková pochúťka bola prvýkrát predstavená v roku 1863 a o niekoľko rokov neskôr ju spopularizovala spoločnosť Kellogg's? Hoci história samotnej granoly je tiež celkom zaujímavá téma, dnešný článok sa zameria predovšetkým na to, ako si ju pripraviť doma. Týmto spôsobom môžete ušetriť stovky dolárov a pritom použiť len tie ingrediencie, ktoré máte sami radi.

Čo je granola?

Neodpustíme si ešte jeden malý pohľad do minulosti. Keď bola granola prvýkrát vynájdená, nazývala sa granula, čo odkazovalo na latinské slovo granum používané pre zrno, ktoré bolo v tom čase skutočne základom celej zmesi. Dnes sa slovo granola najčastejšie používa na označenie pečeného müsli, ktorého základom sú napríklad ovsené vločky (niečasto aj bezlepkové) obohatené o rôzne orechy, semienka, sušené alebo lyofilizované ovocie a mnohé ďalšie prísady. Granola nemá pevné zloženie, a preto je veľmi rôznorodá. priestor na experimentovanie s príchuťami a pridávaním rôznychNapríklad spoločnosť Vilgain pridáva do svojej granoly s rastlinnými bielkovinami guľôčky.hrachových bielkovín, zatiaľ čo Powerlogy sa spolieha napríklad na sušené čerešne.

granola powerlogy
Granola kupovaná v obchode často ponúka skvelé ingrediencie. Budete si však za ne musieť priplatiť.

Ako si vyrobiť granolu doma?

Granola sa dnes samozrejme predáva v mnohých rôznych supermarketoch, ale kvalita takýchto výrobkov je trochu otázna. Samotný názov granola vám nič nepovie o zložení výrobku, takže za atraktívnym obalom sa často skrýva len množstvo jednoduchých cukrov a nekvalitných prísad. Poďme sa však pozrieť na to, ako si granolu vyrobiť doma a jednoducho:

Aké ingrediencie použiť?

V prvom rade si musíte vybrať správne ingrediencie. Zvyčajne sa odporúča použiť ako základ ovsené vločky (alebo možno špaldové).) Vločky, ktoré môžete zmiešať s akýmikoľvek semienkami, ktoré máte radi. Možnosťou sú tekvicové, slnečnicové, konopné alebo dokonca ľanové semienka. Môžete pridať aj rôzne orechy, napríklad vlašské. vlašské orechy , pekanové orechy, kešu oriešky alebo akékoľvek iné orechy - kvôli vizuálnej príťažlivosti nie je pre vizuálnu príťažlivosť nie je zlé použiť niektoré orechy celé, iné nasekané. a v prípade kokosu môžete použiť napríklad celé plátky. Aby bola celá zmes pestrá, môžete si pripraviť aj lyofilizované ovocie podľa vlastnéhoalebo rôzne čokoládové lupienky či kvalitné tmavé kakao. V každom prípade je dobré použiť do granoly dve zložky: tekuté sladidlo (napríklad med alebo javorový sirup) a kokosový olej, ktorý ingrediencie pekne spojí.

domáci recept na granolu
V prípade domácej granoly je med alebo javorový sirup dobrým spôsobom, ako tieto zložky skombinovať.

Ako postupovať?

Hoci mnohé recepty odporúčajú konkrétne množstvá jednotlivých ingrediencií súčasne, podľa nás to nie je potrebné. V granole skrátka nie je čo pokaziť, a aj keď ingrediencie dávkujete len od oka, zmes bude v poriadku. Ak máte radi prísady, ktoré nemajú príliš výraznú chuť, môžetemôžete použiť viac, zatiaľ čo tých chuťovo výraznejších môžete použiť menej. Každopádne postup výroby domácej granoly môže byť nasledovný:

  1. Predhrejte rúru na približne 140 až 160 °C.
  2. Zmiešajte vločky, semienka, orechy, kakaový prášok a všetky ostatné sypké prísady.
  3. Ohrejte kokosový olej, zmiešajte ho s vybraným sladidlom a jemne ho vmiešajte do pripravenej misky s vločkami a ostatnými prísadami.
  4. Na plech položte papier na pečenie a zmes rovnomerne rozotrite na plech.
  5. Plech vložte do rúry a v pravidelných intervaloch granolu kontrolujte a premiešavajte. Pečte ju približne 40 minút - dobrým ukazovateľom je, že by mala byť suchá.
  6. Hotovú granolu vyberte z rúry a ak je ešte mierne vlhká, nechajte ju vysušiť.
  7. Ak ju chcete ochutiť napríklad čokoládovými hoblinkami, ideálne je pridať ich až po vychladnutí granoly, aby sa neroztopili.

A to je všetko. Teraz už stačí granolu uložiť do nádoby, do ktorej neprenikne vlhkosť, a môžete si ju vychutnávať každé ráno na raňajky.

Koľko stojí domáca granola?

Ťažko povedať. Rovnako ako je rozdiel medzi výrobkami zo supermarketov a poctivou zdravou granolou, napríklad z nášho porovnania najlepšíchnajlepšej granoly, cenu v domácnosti určuje najmä kvalita a množstvo výrobkov, ktoré použijete. Základná verzia pozostávajúca len z ovsených vločiek, jedného druhu orechov a najlacnejších semienok bude samozrejme stáť pár korún. Ak sa rozhodnete použiť napríklad drahšie bezlepkové ovsené vločky, lyofilizované ovocie namiesto sušenéhoa drahšie orechy, napríklad pistácie, bude granola samozrejme stáť o niečo viac. Napriek tomu je lepšie vyrobiť si drahšiu granolu doma ako kúpiť lacnú zo supermarketu, pretože ingrediencie budú podstatne kvalitnejšie.

Čo robiť, ak nechcem domácu granolu?

Domáca granola sa samozrejme oplatí, ale najmä vtedy, ak si chcete vyrobiť väčšie množstvo. Ak by ste chceli vyskúšať granolu kúpenú v obchode s kvalitným zložením, určite odporúčame pozrieť si našunáš rebríček najlepších granol, do ktorého sme zaradili najlepšie výrobky, ktoré sú v súčasnosti na trhu.

Ako používať granolu?

Keď si už granolu pripravíte, určite sa nemusíte obávať, že by ste ju nevedeli spotrebovať. Môžete ju konzumovať samostatne a vďaka vysokému obsahu kalórií a relatívne nízkej hmotnosti je skvelou desiatou na výlet. Môžete ho však použiť aj do jogurtu (gréckeho, ovčieho alebo akéhokoľvek iného) a je možné ho konzumovať aj s mliekom a jeho rastlinnými alternatívami. Takže máte naozaj široké možnosti.

Čo si odniesť z dnešného článku?

Z dnešného článku by ste si mali odniesť hlavne to, že granola môže byť skvelou príležitostnouraňajky, pretože obsahuje množstvo zdravých ingrediencií a dá sa ľahko pripraviť doma. Zároveň môžete použiť presne tie ingrediencie, ktoré máte doma radi, a napriek tomu lacnejšie ako kupovať malé balíčky granoly z obchodu. Ak vás však granola len láka, určite nie je zlý nápad vyskúšať ju.zúčastniť sa spomínaného porovnania najlepších granol a vybrať si výrobok, ktorý vyhovuje vašej chuti.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.