Dobré grilovanie je neoddeliteľnou súčasťou horúcich letných dní. Nie je nič lepšie ako spríjemniť si deň chutným jedlom, studenými nápojmi a posedením s priateľmi. Počas grilovania sa však môže ľahko stať, že vás niečo vyruší a naruší vaše plánované menu. A ak radi a často grilujete, možno práve z tohto dôvodu sa vašeletná postava začne pripomínať skôr zimné vypukliny. Našťastie nie je problém užiť si grilovanie a zároveň sa vyhnúť nadbytočným kalóriám. Musíte len vedieť, ako na to.
V dnešnom článku sa preto pozrieme na niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu dodržiavať početpríjem kalórií pod kontrolou a aby bolo vaše grilovanie oveľa zdravšie. Pozrieme sa však aj na zdravé alternatívy niektorých prísad alebo omáčok.
- Kľúčom sú kvalitné prísady
- Nezabudnite na zeleninu
- Nepreháňajte to s porciami
- Pripravte si domácu marinádu
- Vyhnite sa nezdravým omáčkam
- Venujte pozornosť prílohe
- Upečte si vlastné žemle na hamburgery
- Neprepečte si jedlo
- Umývajte použitý riad
- Dávajte si pozor, aký olej používate
- Ktoré výrobky by vám mohli prospieť?
- Záverečné zhrnutie
Kľúčom sú kvalitné prísady
Ak chcete grilovať zdravo, v prvom rade si musíte zaobstarať správne suroviny. Tou najdôležitejšou je kvalitné mäso (alebo akákoľvek alternatíva, ktorú používate). V tomto ohľade platia pri výbere mäsa rovnaké pravidlá ako pri bežnom grilovaní. Ideálne je použiť kvalitné kuracie mäso, ale k dispozícii sú aj ryby alebo prípadne hovädzie mäso s nižším obsahom tuku. Ak radi grilujete napríklad syr, uistite sa, že je kvalitný a vhodný na grilovanie. Na oleji alebo iných druhoch tuku na grilovanie sa neoplatí šetriť, pretože v tých mojichmenej kvalitných tukoch dochádza pri vyšších teplotách k chemickým reakciám, pri ktorých vznikajú nežiaduce karcinogény.
Nezabudnite na zeleninu
Zelenina je nevyhnutnou súčasťou každej stravy. Obsahuje dôležité látky, ako sú vláknina, vitamíny, minerály a antioxidanty. Zároveň obsahujú pomerne veľa vody, ktorá je mimoriadne potrebná na hydratáciu organizmu, najmä v letných mesiacoch. Viac o dôležitosti dostatočnej hydratácie sa dočítate v našom článku o lepšej imunite. Zelenina na vašom tanieri vám pomôže zasýtiť sa bez toho, aby ste to preháňali s inýmiingredienciami, čím účinne zníži počet kalórií, ktoré počas grilovania prijmete. Nemusíte sa však obmedzovať len na čerstvú zeleninu. Kto by si nepochutnal na grilovanej cukete alebo inej zelenine.
Nepreháňajte to s porciami
Častý problém, s ktorým sa stretnete najmä pri grilovaní s priateľmi vo veľkých skupinách, sú príliš veľké porcie jedla. Keď si každý prinesie niečo so sebou, stôl sa veľmi rýchlo prehýri. Ak sa všetko toto jedlo dostane na gril, je škoda ho hneď nezjesť, pretože ak si ho odložíte napríklad na ďalší deň, nebude také dobré. Z tohto dôvodu je vždy lepšie grilovať len to, čo plánujete zjesť. Zároveň nezabudnite, že ak počas každého grilovania úplne pri každom grilovaní prejedáte, bude to mať výrazný vplyv na váš celkový príjem kalórií.
Samozrejme, to neznamená, že by ste mali hladovať, jesť len malé kúsky jedla a odísť od stola nedojedení. Netvrdím ani to, že ak raz nebudete hladovať, nastane koniec sveta. Ku grilovaniu však pristupujte ako ku každému inému jedlu v jedálnom lístku a pri rozdeľovaní porcií buďte zodpovední ako vždy.
Pripravte si domácu marinádu
Výborným spôsobom, ako sa vyhnúť zbytočným kalóriám, je použiť vlastnú marinádu. Vyhnete sa tak obrovskému množstvu soli, ktoré sa nachádza vo väčšine komerčných marinád, a zároveň nebudete potrebovať ďalšiu soľ alebo rôzne druhy omáčok na dochutenie jedla (k otázke omáčok sa dostaneme o chvíľu). Na prípravu domácej marinády potrebujete len sójovú omáčkusójovú omáčku s nízkym obsahom sodíka, ocot, čerstvý cesnak, zázvor a olivový olej. Zároveň môžete použiť rôzne bylinky, ktoré pokrm krásne skrášlia. bez použitia spomínanej soli alebo nezdravých omáčok.
Vyhnite sa nezdravým omáčkam
Na chvíľu sa zastavíme pri vyššie spomínaných omáčkach. Bežne kupované omáčky, ktoré sú pri grilovaní veľmi obľúbené, často obsahujú kontroverzné dochucovadlá, farbivá a arómy. Zároveň obsahujú prekvapivo vysoký počet kalórií, čo opäť prispieva kľudia počas grilovania často prijímajú podstatne viac kalórií, ako si na prvý pohľad myslia. Riešením môže byť používanie spomínaných domácich marinád alebo výber kvalitných a vhodných omáčok. Príkladom je omáčka Zero Sauce od spoločnosti BioTechUSA alebo jedna z omáčok Zero Sauces od spoločnosti GymBeam.
Venujte pozornosť prílohe
Ak na grile pripravíte skvelo vyzerajúci burger, je dobré mať k nemu hranolky alebo podobnú prílohu. Samozrejme, nie je na tom nevyhnutne nič zlé, ale ak chcete znížiť množstvo prijatých kalórií, skúste vymyslieť zdravšiu alternatívu. Ako príloha dobre poslúži zelenina (grilovaná alebo čerstvá), fazuľový šalát, kuskus alebo aj obyčajný zeleninový šalát. Dokonca aj spomínané hranolky sa dajú pripraviť celkom zdravo, ak si ich pripravíte doma a nepoužijete na vyprážanie príliš veľa oleja.
Upečte si vlastné žemle na hamburgery
Táto rada sa netýka len žemlí na hamburgery, ale takmer všetkého, čo si môžete pripraviť sami doma. Domáce jedlo zvyčajne obsahuje kvalitnejšie suroviny a čo je dôležitejšie, vždy máte kontrolu nad tým, čo je v ňom obsiahnuté a aká je jeho výživová hodnota. Zároveň sa môžete vyhnúť zbytočným konzervantom a podobným látkam, ktoré nepotrebujete.
Neprepečte si jedlo
Určite ste už počuli, že jesť niečo pripálené "prospieva kráse". Ak sa však budete riadiť týmto pravidlom, riskujete vážne zdravotné problémy. Okrem toho, že pripálené jedlo môže spôsobiť tráviace problémypolycyklické aromatické uhľovodíky vznikajúce pri spaľovaní tukov môžu byť karcinogénne. Takže nabudúce si radšej dajte pozor, aby ste jedlo neprepálili.A ak to nejde, spálenú časť jedla vôbec nejedzte. Ak chcete čo najviac zabrániť tvorbe polycyklických aromatických uhľovodíkov, grilujte mäso pri nižších teplotách dlhší čas.
Umývajte použitý riad
Tento bod môže znieť trochu zvláštne, ale nenechajte sa oklamať. Bežnou praxou pri grilovaní je, že ľudia nechávajú grilovací povrch pripálený a príliš ho nečistia. Preto sa karcinogénne látky uvedené v predchádzajúcom bode nakoniec aj tak dostanú do jedla. Zároveň sa tak vyhnete nepríjemnej chuti, ktorá môže zostať na jedle grilovanom na spálenom povrchu.
Dávajte si pozor, aký olej používate
Pri grilovaní sú potraviny vystavené vysokým teplotám. Z tohto dôvodu musíte byť opatrní, aký olej na grilovanie používate. Napríklad extra panenský olivový olej je zlou voľbou, pretože môže jedlo ochutiť, ale pri vystavenívysokej teplote rýchlo stratí svoju chuť a prepečie sa, čo vedie k zbytočnej produkcii karcinogénov. Preto si vždy vyberajte oleje s vysokým bodom zadymenia, t. j. oleje vhodné pre vysoké teploty. Príkladom je Pure Ghee alebo repkový olej v spreji GymBeam.
Ktoré výrobky by vám mohli prospieť?
Výrobcovia výživových doplnkov sa v súčasnosti vo veľkom zameriavajú aj na zdravú výživu a nutrične bohaté potraviny. Vďaka tomu v ich sortimente nájdete množstvo zdravých omáčok, kvalitných olejov na vyprážanie a grilovanie a mnoho ďalšieho. Na grilovanie odporúčame najmä rad omáčok ZERO, kokosový olej od Kulturistika.com alebo Ghee od BrainMax.
Záverečné zhrnutie
Grilovanie si môžete vychutnať aj bez toho, aby ste sa museli obávať nadbytočných kalórií. Musíte však dávať pozor na to, aké suroviny používate, kombinovať jedlo s veľkým množstvom zeleniny, vyhýbať savyhýbať nezdravým omáčkam a veľkému množstvu soli, jedlo neprehrievať a používať správny olej. Ak budete dbať na tieto veci, nie je dôvod obávať sa o svoju ťažko nadobudnutú letnú postavu.
To je pre dnešný článok všetko, ale ak máte k tejto téme akékoľvek otázky, neváhajte nás kontaktovať v komentároch.
Prečo nám môžete dôverovať?
Šport je mojou celoživotnou vášňou, mám k nemu blízko od detstva. Dlho som sa venoval predovšetkým atletike, ktorá ma nakoniec priviedla aj do posilňovne. Každý dobrý šprintér vie, že na dosiahnutie jednej desatiny štartu musí preto obetovať stovky hodín tréningu. A práve táto drina za oponou, ktorú nikto nevidí, bola mojou najväčšou vášňou.
Každé kilo v posilňovni mi pomáhalo posunúť sa o kúsok bližšie k cieľu a posilňovňu som si veľmi rýchlo zamiloval. Aj keď už nezávodím, na mojom vzťahu k nekompromisnému tréningu sa nič nezmenilo.