Stravovanie

Ako zvládnuť letnú grilovačku bez zbytočných kalórií?

Dobré grilovanie je neoddeliteľnou súčasťou horúcich letných dní. Nie je nič lepšie ako spríjemniť si deň chutným jedlom, studenými nápojmi a posedením s priateľmi. Počas grilovania sa však môže ľahko stať, že vás niečo vyruší a naruší vaše plánované menu. A ak radi a často grilujete, možno práve z tohto dôvodu sa vašeletná postava začne pripomínať skôr zimné vypukliny. Našťastie nie je problém užiť si grilovanie a zároveň sa vyhnúť nadbytočným kalóriám. Musíte len vedieť, ako na to.

V dnešnom článku sa preto pozrieme na niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu dodržiavať početpríjem kalórií pod kontrolou a aby bolo vaše grilovanie oveľa zdravšie. Pozrieme sa však aj na zdravé alternatívy niektorých prísad alebo omáčok.

Kľúčom sú kvalitné prísady

Ak chcete grilovať zdravo, v prvom rade si musíte zaobstarať správne suroviny. Tou najdôležitejšou je kvalitné mäso (alebo akákoľvek alternatíva, ktorú používate). V tomto ohľade platia pri výbere mäsa rovnaké pravidlá ako pri bežnom grilovaní. Ideálne je použiť kvalitné kuracie mäso, ale k dispozícii sú aj ryby alebo prípadne hovädzie mäso s nižším obsahom tuku. Ak radi grilujete napríklad syr, uistite sa, že je kvalitný a vhodný na grilovanie. Na oleji alebo iných druhoch tuku na grilovanie sa neoplatí šetriť, pretože v tých mojichmenej kvalitných tukoch dochádza pri vyšších teplotách k chemickým reakciám, pri ktorých vznikajú nežiaduce karcinogény.

Letné grilovanie
Základom dobrého grilovania je kvalitné mäso.

Nezabudnite na zeleninu

Zelenina je nevyhnutnou súčasťou každej stravy. Obsahuje dôležité látky, ako sú vláknina, vitamíny, minerály a antioxidanty. Zároveň obsahujú pomerne veľa vody, ktorá je mimoriadne potrebná na hydratáciu organizmu, najmä v letných mesiacoch. Viac o dôležitosti dostatočnej hydratácie sa dočítate v našom článku o lepšej imunite. Zelenina na vašom tanieri vám pomôže zasýtiť sa bez toho, aby ste to preháňali s inýmiingredienciami, čím účinne zníži počet kalórií, ktoré počas grilovania prijmete. Nemusíte sa však obmedzovať len na čerstvú zeleninu. Kto by si nepochutnal na grilovanej cukete alebo inej zelenine.

Neprehliadnite

Nepreháňajte to s porciami

Častý problém, s ktorým sa stretnete najmä pri grilovaní s priateľmi vo veľkých skupinách, sú príliš veľké porcie jedla. Keď si každý prinesie niečo so sebou, stôl sa veľmi rýchlo prehýri. Ak sa všetko toto jedlo dostane na gril, je škoda ho hneď nezjesť, pretože ak si ho odložíte napríklad na ďalší deň, nebude také dobré. Z tohto dôvodu je vždy lepšie grilovať len to, čo plánujete zjesť. Zároveň nezabudnite, že ak počas každého grilovania úplne pri každom grilovaní prejedáte, bude to mať výrazný vplyv na váš celkový príjem kalórií.

Samozrejme, to neznamená, že by ste mali hladovať, jesť len malé kúsky jedla a odísť od stola nedojedení. Netvrdím ani to, že ak raz nebudete hladovať, nastane koniec sveta. Ku grilovaniu však pristupujte ako ku každému inému jedlu v jedálnom lístku a pri rozdeľovaní porcií buďte zodpovední ako vždy.

Pripravte si domácu marinádu

Výborným spôsobom, ako sa vyhnúť zbytočným kalóriám, je použiť vlastnú marinádu. Vyhnete sa tak obrovskému množstvu soli, ktoré sa nachádza vo väčšine komerčných marinád, a zároveň nebudete potrebovať ďalšiu soľ alebo rôzne druhy omáčok na dochutenie jedla (k otázke omáčok sa dostaneme o chvíľu). Na prípravu domácej marinády potrebujete len sójovú omáčkusójovú omáčku s nízkym obsahom sodíka, ocot, čerstvý cesnak, zázvor a olivový olej. Zároveň môžete použiť rôzne bylinky, ktoré pokrm krásne skrášlia. bez použitia spomínanej soli alebo nezdravých omáčok.

mäso na gril
Dobre marinované a ochutené mäso chutí výborne aj bez akejkoľvek omáčky.

Vyhnite sa nezdravým omáčkam

Na chvíľu sa zastavíme pri vyššie spomínaných omáčkach. Bežne kupované omáčky, ktoré sú pri grilovaní veľmi obľúbené, často obsahujú kontroverzné dochucovadlá, farbivá a arómy. Zároveň obsahujú prekvapivo vysoký počet kalórií, čo opäť prispieva kľudia počas grilovania často prijímajú podstatne viac kalórií, ako si na prvý pohľad myslia. Riešením môže byť používanie spomínaných domácich marinád alebo výber kvalitných a vhodných omáčok. Príkladom je omáčka Zero Sauce od spoločnosti BioTechUSA alebo jedna z omáčok Zero Sauces od spoločnosti GymBeam.

Venujte pozornosť prílohe

Ak na grile pripravíte skvelo vyzerajúci burger, je dobré mať k nemu hranolky alebo podobnú prílohu. Samozrejme, nie je na tom nevyhnutne nič zlé, ale ak chcete znížiť množstvo prijatých kalórií, skúste vymyslieť zdravšiu alternatívu. Ako príloha dobre poslúži zelenina (grilovaná alebo čerstvá), fazuľový šalát, kuskus alebo aj obyčajný zeleninový šalát. Dokonca aj spomínané hranolky sa dajú pripraviť celkom zdravo, ak si ich pripravíte doma a nepoužijete na vyprážanie príliš veľa oleja.

Upečte si vlastné žemle na hamburgery

Táto rada sa netýka len žemlí na hamburgery, ale takmer všetkého, čo si môžete pripraviť sami doma. Domáce jedlo zvyčajne obsahuje kvalitnejšie suroviny a čo je dôležitejšie, vždy máte kontrolu nad tým, čo je v ňom obsiahnuté a aká je jeho výživová hodnota. Zároveň sa môžete vyhnúť zbytočným konzervantom a podobným látkam, ktoré nepotrebujete.

Neprehliadnite
Ani pri pečení nezabudnite na dostatočný príjem bielkovín. Pripravili sme pre vás porovnanie najlepších proteínov na pečenie.

Neprepečte si jedlo

Určite ste už počuli, že jesť niečo pripálené "prospieva kráse". Ak sa však budete riadiť týmto pravidlom, riskujete vážne zdravotné problémy. Okrem toho, že pripálené jedlo môže spôsobiť tráviace problémypolycyklické aromatické uhľovodíky vznikajúce pri spaľovaní tukov môžu byť karcinogénne. Takže nabudúce si radšej dajte pozor, aby ste jedlo neprepálili.A ak to nejde, spálenú časť jedla vôbec nejedzte. Ak chcete čo najviac zabrániť tvorbe polycyklických aromatických uhľovodíkov, grilujte mäso pri nižších teplotách dlhší čas.

spálené mäso na grile
Pripálené mäso je dobré skôr na tráviace ťažkosti ako na krásu.

Umývajte použitý riad

Tento bod môže znieť trochu zvláštne, ale nenechajte sa oklamať. Bežnou praxou pri grilovaní je, že ľudia nechávajú grilovací povrch pripálený a príliš ho nečistia. Preto sa karcinogénne látky uvedené v predchádzajúcom bode nakoniec aj tak dostanú do jedla. Zároveň sa tak vyhnete nepríjemnej chuti, ktorá môže zostať na jedle grilovanom na spálenom povrchu.

Dávajte si pozor, aký olej používate

Pri grilovaní sú potraviny vystavené vysokým teplotám. Z tohto dôvodu musíte byť opatrní, aký olej na grilovanie používate. Napríklad extra panenský olivový olej je zlou voľbou, pretože môže jedlo ochutiť, ale pri vystavenívysokej teplote rýchlo stratí svoju chuť a prepečie sa, čo vedie k zbytočnej produkcii karcinogénov. Preto si vždy vyberajte oleje s vysokým bodom zadymenia, t. j. oleje vhodné pre vysoké teploty. Príkladom je Pure Ghee alebo repkový olej v spreji GymBeam.

Neprehliadnite
Je ghí zdravšie ako bežné maslo? Pripravili sme pre vás skvelé porovnanie.

Ktoré výrobky by vám mohli prospieť?

Výrobcovia výživových doplnkov sa v súčasnosti vo veľkom zameriavajú aj na zdravú výživu a nutrične bohaté potraviny. Vďaka tomu v ich sortimente nájdete množstvo zdravých omáčok, kvalitných olejov na vyprážanie a grilovanie a mnoho ďalšieho. Na grilovanie odporúčame najmä rad omáčok ZERO, kokosový olej od Kulturistika.com alebo Ghee od BrainMax.

Záverečné zhrnutie

Grilovanie si môžete vychutnať aj bez toho, aby ste sa museli obávať nadbytočných kalórií. Musíte však dávať pozor na to, aké suroviny používate, kombinovať jedlo s veľkým množstvom zeleniny, vyhýbať savyhýbať nezdravým omáčkam a veľkému množstvu soli, jedlo neprehrievať a používať správny olej. Ak budete dbať na tieto veci, nie je dôvod obávať sa o svoju ťažko nadobudnutú letnú postavu.

To je pre dnešný článok všetko, ale ak máte k tejto téme akékoľvek otázky, neváhajte nás kontaktovať v komentároch.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.