Suplementy

NMN: Revolučný doplnok proti starnutiu alebo jeden veľký podvod?

Len málo doplnkov zažilo v poslednom čase taký obrovský rozmach ako NMN. Len za niekoľko mesiacov sa tieto tri písmená dostali do povedomia ľudí, ktorí často nemajú nič spoločné s fitness alebo silou.športom, a zakaždým sú prezentované ako funkčný doplnok proti starnutiu, ktorý má celý rad ďalších potenciálnych výhod pre naše zdravie. Je to však naozaj tak? Čo hovoria vedecké štúdie o NMN a kto by ho (ne)mal používať? Práve na to sa zameriame v tomto komplexnom článku.

Čo je NMN?

NMN je skratka pre látku s názvom nikotínamid mononukleotid, čo je látka veľmi podobná vitamínu B3. V našom tele NMN funguje ako prekurzor nikotínamidadeníndinukleotidu (NAD+), ktorý sa nachádza v každej bunkev každej bunke nášho tela a ktorý funguje ako nepostrádateľná zlúčenina pre fungovanie mnohých enzýmov. Hoci je táto látka v tejto krajine relatívne nová, v Spojených štátoch sa používa naprieč doplnkov výživy, existuje už pomerne dlho a treba poznamenať, že bola predmetom mnohých kontroverzií.

Tamojší Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) dokonca koncom roka 2022 túto látku oficiálne vyradil zo zoznamu legálnych výživových doplnkov. Nebolo to však z dôvodu nejakej výraznej potenciálnej škodlivosti, ale preto, že NMN je v súčasnostiv súčasnosti podrobuje klinickým skúškam ako liek a kvôli tomuto rozporu sa nemôže predávať ako doplnok stravy.

NMN funguje?
Hoci je NMN v Európe pomerne rozšírený, v Spojených štátoch nie je ľahko dostup
ný.

Kde sa NMN nachádza?

NMN je metabolit vitamínu B3 a mali by ste vedieť, že to nie je látka z oblasti vedeckej fantastiky, ale je to láskanachádza v mnohých bežných zložkách našej stravy. NMN sa nachádza napríklad v hubách, paradajkách, avokáde, brokolici a mliečnych výrobkoch. Ako to však býva, množstvo prítomné v potravinách je relatívne malé a ak by ste chceli získaťNMN zo stravy získať toľko ako napríklad z doplnkov stravy, museli by ste zjesť desiatky kilogramov. Dopĺňanie je preto oveľa účinnejšie.

Aké sú deklarované prínosy NMN?

NMN sa z času na čas označuje za absolútne revolučný doplnok proti starnutiu. Okrem toho však existuje množstvo ďalších často diskutovaných výhod, ktoré NMN môže mať. Pozrime sa, o čom hovoria niektoré z uskutočnených výskumov.

Zvyšuje hladinu NAD+

Ako sme spomenuli v predchádzajúcom odseku tohto článku, NMN pôsobí ako prekurzor NAD+. Pritom jedna relatívne nedávna štúdia zistila, že 12-týždňový suplementácia 250 mg NMN skutočne viedla k významnému zvýšeniu hladiny NAD+ v krvi v porovnaní s placebom. Odporcovia by mohli namietať, že táto štúdia bola napriek tomu financovaná spoločnosťou NMN, a preto trie treba zdôrazniť, že iné štúdie, ako napríklad štúdia Karola Pencina (2023 ) alebo Yi et al. (2023).

Môže ovplyvniť výkonnosť

Keďže NAD+ zohráva úlohu v obrovskom množstve procesov v našom tele, môže ovplyvniť aj naše celkové zdravie a výkonnosť. Napríklad spomínaný výskum ukázal, že fyzická výkonnosť meraná testom šesťminútovej chôdze bola u zdravých mužov vyššiamužov stredného veku užívajúcich NMN bol vyšší ako u rovnakej skupiny účastníkov užívajúcich placebo. Zároveň sa podľa iných štúdií zdá, že NMN má pozitívny vplyv aj na aeróbnu kapacitu, čo ocenia najmä bežci.

Môže ovplyvniť citlivosť na inzulín

Okrem toho existujú aj vedecké práce, ktoré naznačujú, že zvýšenie hladiny NAD+ môže zlepšiť napríklad citlivosť organizmu na inzulín. Vykonaného výskumu sa však zúčastnili ženy s obezitou alebo nadváhou, ktoré boli zároveň po menopauze a maliprediabetes, takže v tejto fáze ešte nie je možné povedať, či je tento účinok opakovateľný u zdravých osôb.

Môže predĺžiť teloméry

Teloméry si môžete predstaviť ako koncové časti našich chromozómov, ktoré majú tú vlastnosť, žeže sa vekom skracujú, čo zohráva významnú úlohu v procese starnutia človeka. Na túto tému bola publikovaná aj jedna vedecká práca, ktorá u myší aj u ľudíúčastníkov štúdie, ktorí užívali NMN, preukázalo zvýšenie dĺžky telomér u ľudí aj u myší. Tento výskum môže podporiť myšlienku, že suplementácia NMN môže byť prospešná proti starnutiu. Treba však poznamenať, že je potrebný ďalší výskum a v tejto fázeštádiu by sme nemali mať od NMN príliš veľké očakávania.

Recenzie a skúsenosti NMN V
mnohých ohľadoch NMN ešte nebol podrobne testovaný
.

Má NMN vedľajšie účinky?

Pokiaľ ide o vedľajšie účinky, pre väčšinu ľudí je užívanie NMN bezpečné. Vedecké štúdie, v ktorých účastníci užívali 250 mg látky, všetkyvšak naznačujú, že sa môžu vyskytnúť mierne bolesti brucha vrátane bolesti brucha, hnačky alebo plynatosti. Pri užívaní tejto látky je preto, samozrejme, vhodné sledovať svoj organizmus.telo reaguje a ak spozorujete akékoľvek problémy, je lepšie užívanie NMN prerušiť.

Ako dávkovať NMN?

V tejto fáze je tiež veľmi ťažké určiť, ako vyzerá ideálna dávka. Štúdie často pracujú s množstvom okolo 250 mg, ktoré možno považovať za dostatočné. Existujú však aj štúdie, ktoré pracujú s podstatne vyššími dávkami a okrem iného prichádzajú s týmito výsledkamiže medzi užívaním 600 mg a 1200 mg nie je z hľadiska účinku významný rozdiel. Odporúčame preto držať sa dávkovania odporúčaného výrobcom na obale kupovaného doplnku.

Ktorý NMN si vybrať?

Hoci NMN možno v Spojených štátoch nájsť len v podnájme, vyrába ho tu viacero výrobcov. Na našej stránke sme už napríklad recenzovali NMN od spoločnosti Minus Age, ktorý sa nám páčil pre svoju ne(za značkou Minus Age stoja dvaja lekári, ktorí pravidelne kontrolujú kvalitu doplnkov s Farmaceutickou fakultou Masarykovej univerzity). Produkty s obsahom NMN však vyrába aj spoločnosť BrainMax pod názvom EnEmEn. Tento výrobok si môžete pozrieť prostredníctvom odkazu nižšie.

Záver.

Na záver by sme sa chceli nad NMN zamyslieť trochu kritickejšie. K dnešnému dňu sa totiž objavilo už niekoľko rôznych vedeckých štúdií, ktoré poukazujú na možné pozitívne prínosy tejto látky. A my by sme si samozrejme nedovolili ich výsledky akokoľvek popierať. Stojí však za to si ich prečítať a mať na pamäti, že doterajšie pozitívne výsledky boli najmä štúdie na zvieratách a výsledky u ľudí môžu byť trochu odlišné. Napríklad spomínaná štúdia zahŕňajúca ženy s prediabetom vyzerá veľmi sľubne, ale len do kým si neuvedomíte, že autormi sú ľudia, ktorí sú uvedení ako vynálezcovia niektorých patentov na použitie NMN. Pretože v tejto chvíli je už známe, že doplnky stravy obsahujúce NMN sú vo všeobecnosti zvyčajne ľahko tolerovanétolerované, neváhajte a vyskúšajte ktorýkoľvek z uvedených doplnkov a vyskúšajte si účinok na vlastnej koži. Rozhodne však neodporúčame mať od týchto doplnkov žiadne zázračné očakávania. V našej recenzii Minus Age NMN sme s nimi boli spokojní, v samotnej recenzii však dodávame, že svoju úlohu mohol zohrať aj placebo efekt.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.