Vayu 2C+ - Kvalitný proteín z Nemecka? (Recenzia)

Posledná úprava: 18. júla 2021

V poslednom čase dostávam veľa otázok o proteínoch z Vayu. Najčastejšie otázky sa týkali toho, či sa proteín naozaj oplatí kupovať, alebo prečo výrobca použil kazeinát vápenatý, ak ho verejnosť považuje za taký zlý zdroj bielkovín.

Namiesto toho, aby som odpisoval každému zvlášť, rozhodol som sa vyskúšať proteín na vlastnej koži a zapísať si všetky odpovede na vyššie uvedené otázky. Pozrime sa teda na viaczložkový proteín Vayu 2C+.

Vayu 2C+
Publikované: 7. marca 2021
Upravené: 18. júla 2021
Autor recenzie: Michal Houfek
Kategória: Proteíny
Chuť
9.6/10
Rozpustnosť
9.9/10
Stráviteľnosť
6.8/10
Zložky
7.1/10
Cena
5.1/10
Celkové hodnotenie
7.7
z 10 bodov
Cenová tabuľka pre Vayu 2C+
Obchod
Cena
Odkaz

Značka Vayu sa na českom trhu objavila len nedávno. Ich produkty sú rozhodne zaujímavé svojím spôsobom a prezentujú sa ako hardcore značka pre skutočných fitness nadšencov. Ale nie sú to len marketingové reči? Prejdime teda k samotnej recenzii a zistime, ako Vayu 2C+ obstál v našom teste.

-

Kvalitná receptúra doplnená o kontroverzný kazeinát vápenatý

Ako hlavný zdroj bielkovín sa používa srvátkový koncentrát, ktorý tvorí 75 % celkového množstva bielkovín. Menším mínusom je, že nie je zrejmé, ako bol srvátkový koncentrát spracovaný, či metódou CFM alebo inou metódou. Podľa dostupného spektra aminokyselín uverejneného na webovej stránke výrobcu sa však prikláňam k metóde CFM.

Srvátkový koncentrát je doplnený kontroverzným a démonizovaným kazeinátom vápenatým. Je však dôležité povedať, že tento zdroj bielkovín nie je pre naše telo taký škodlivý, ako sa často píše. Telo, ktoré túži po doplnení bielkovín, s radosťou siahne po kazeináte vápenatom. Je pravda, že sa v tele správa úplne inak ako klasický micelárny kazeín, ale to nie je na škodu. Kazeinát vápenatý je podobnejší srvátkovej bielkovine a jeho využiteľnosť je prakticky rovnaká. Pokiaľ ide o mňa, nevidím v pridávaní kazeinátu vápenatého žiadny problém a výrobok by sa kvôli tomu nemal nijako znehodnocovať.

V proteíne sú použité zvýrazňovače chuti, ale nie je uvedené, či ide o prírodné alebo chemické arómy, takže musím predpokladať, že výrobca použil skôr chemické. Na zahustenie bielkovín sa použila prebiotická vláknina xantánová guma, ktorá je zdravá pre naše črevá. V neposlednom rade sú prítomné aj tráviace enzýmy, konkrétne laktáza a proteáza, pre lepšiu využiteľnosť výrobku. Presné množstvo výrobca bohužiaľ neuvádza.

Proteín je sladený sukralózou, ktorá je v dnešnej dobe rozumnou a zdravou voľbou na sladenie výrobku.

Náš tip
Buďte múdri a overte si pravdivosť informácií. Kaseinát vápenatý je síce najlacnejší zdroj bielkovín, ale to hneď neznamená, že je zlý alebo ťažko použiteľný. Je to zdroj bielkovín ako každý iný a vo vašom jedálničku je dôležitá rozmanitosť.

-

Výživové hodnoty

Množstvo bielkovín sa pohybuje od 71 % do 78 % v závislosti od zvolenej príchute. Nižšia hodnota bielkovín je zvyčajne spôsobená pridaním kakaa alebo iných ochucujúcich zložiek. Pri porovnaní obsahu bielkovín s konkurenčnými srvátkovými proteínmi ide o absolútny štandard, takže s týmto proteínom rozhodne nemôžete urobiť chybu.

Čo sa týka množstva tukov a sacharidov na 100 gramov výrobku, aj tu nájdeme rovnaké alebo veľmi podobné hodnoty ako v proteínoch CFM Evolution od Prom-IN, Pure Elite Whey od Czech Virus alebo iných.

-

Netradičné príchute, ktoré boli úspešné

Chuťovo sú všetky príchute, ktoré som testovala, úplne dokonalé. V skutočnosti som už dlho neochutnal tak chutný proteín a nezaznamenal som žiadnu chemickú pachuť. Po rozmiešaní v šejkri sa vytvorila príjemná krémová konzistencia a aj proteín ma zasýtil na dlhšiu dobu. Ak k tomu pridáte kúsok ovocia, získate dokonalé občerstvenie po tréningu.

Pri miešaní proteínu vo vode som postupoval podľa pokynov výrobcu, 30 g proteínu na 300 ml vody.

  • Broskyňový jogurt (10/10 ) je absolútna bomba. Proteín som rozmiešala len vo vode a aj tak som získala doslova rovnakú chuť ako pravý broskyňový jogurt, ktorý dostanete v obchode. Medzi príchuťami som naozaj nedokázal rozoznať veľký rozdiel. Proteín mi veľmi chutil, chuť nie je príliš sladká, konzistencia je mierne krémová, skrátka jedna z najlepších chutí, aké som kedy ochutnala.
  • Kúpila som sikokosový krém (9/10) , pretože som zaprisahaná milovníčka kokosu. Napriek tomu, že proteín chutil veľmi dobre, musel som dať nižšie hodnotenie z dôvodu, že som kokos takmer vôbec necítil. Je pravda, že chuť je príjemne sladká, v žiadnom prípade nie umelá, takmer dokonalá, ale bohužiaľ nie kokosová. Proteín mi skôr pripomínal chuť vanilky, ale to je len malé mínus. Nakoniec som si proteín naozaj užil.
  • Dvojitá čokoláda (9,5/10 ) je úplne vynikajúca. Už pri prvom dúšku som cítila veľmi výraznú a nefalšovanú čokoládovú chuť, na ktorú som si počas testovania vytvorila závislosť. Proteín nie je presladený a je dosť krémový, takže môže veľmi dobre zahusťovať ovsené vločky, kaše alebo pohánku. Pripomína mi čokoládovo-pralínkovú príchuť tohto českého proteínu Virus, ktorá chutila veľmi podobne a ktorú sme tiež ohodnotili 9,5 z 10.
Náš tip
Nebojte sa experimentovať a skúšať miešať rôzne chute. Mne sa osvedčila zmes kokosového krému a dvojitej čokolády.

-

O niečo menej stráviteľné, ale dokonale rozpustné

Keď som proteín premiešala v šejkri, nepenil, netvorili sa v ňom hrudky a bol úplne instantný. Rovnako ako pri miešaní proteínu do kaše alebo bieleho jogurtu, a to bez akýchkoľvek problémov.

Trochu ma prekvapila horšia stráviteľnosť výrobku. Môj žalúdok môže byť veľmi citlivý na určité podnety a tu som po jeho konzumácii zaznamenala mierne žalúdočné kŕče a plynatosť. Neviem, koľko tráviaceho enzýmu je vo výrobku obsiahnuté, ale myslím si, že výrobca mohol použiť trochu viac.

Každopádne u ľudí, ktorí nie sú citliví na svoj žalúdok, si tieto problémy ani nevšimnú.

Náš tip
Ak ste veľmi citliví na laktózu, bielkoviny alebo máte celkovo slabší žalúdok, buďte opatrní pri výbere produktov. Trávenie je alfou a omegou ľudského zdravia.

-

Kedy je najlepší čas na užívanie bielkovín?

Proteín Vayu 2C+ obsahuje veľmi ľahko a rýchlo vstrebateľné bielkoviny, ale aj pomalšie stráviteľné bielkoviny vo forme kazeínu. Vďaka tomu je ideálnou voľbou kedykoľvek počas dňa medzi jedlami alebo ako občerstvenie. Môžete ho použiť aj po tréningu alebo hneď po prebudení.

Proteín môžete pohodlne zamiešať do kaše, jogurtu, tvarohu alebo ho jednoducho zmiešať s vodou či mliekom v šejkri. Vo všetkých prípadoch si ho dokonale vychutnáte.

Náš tip
Bielkovina vytvára veľmi krémovú konzistenciu, takže je vhodná na použitie do kaší, ktoré dokonale zahustí.

-

Vyššia cena, ako som očakával

Menšou nevýhodou pre mnohých ľudí môže byť vyššia cena. Proteín v balení 1500 gramov dostanete za 1029 Kč. V prepočte je to približne 21 Kč za porciu, čo je veľmi vysoká cena za bežný srvátkový koncentrát, ktorý je navyše doplnený lacnejším kazeinátom vápenatým.

Pre porovnanie, jedna dávka kvalitného natívneho srvátkového izolátu BiotechUSA Iso Whey Zero stojí 15 Kč , čo je pre mňa šokujúce, pretože srvátkový izolát považujem za najlepší zdroj bielkovín.

Bohužiaľ, logika argumentácie výrobcu mi tu uniká a nechápem, ako sa mohol Vayu dostať na takú vysokú sumu.

Cenová tabuľka pre Vayu 2C+
Obchod
Cena
Odkaz

Konečné hodnotenie

Oplatí sa teda investovať do Vayu 2C+? Pre mňa, bohužiaľ, nie.

Hoci som si testovanie proteínu užila, aj keď chuť bola úplne skvelá, veľmi ma odradila horšia stráviteľnosť výrobku a najmä extrémne vysoká cena, hoci ide o taký obyčajný proteín.

Môj celkový pocit z výrobku je veľmi zmiešaný. Myslím, že sa oplatí proteín Vayu aspoň raz vyskúšať, aby ste zistili, ako vám bude alebo nebude vyhovovať a či budete ochotní si zaň priplatiť. Som si však istý, že ho už nedostanem.

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.