Suplementy

Môže proteín nahradiť plnohodnotné jedlo? Odpoveď môže byť otázna

Srvátkový proteín je najobľúbenejším doplnkom vôbec. Jeho popularita pramení najmä z toho, že obsahuje veľké množstvo rýchlo stráviteľných bielkovín. Prevažná väčšina silových športovcov ho používa pravidelne po každom tréningu, pretože ľudské teloĽudské telo dokáže takto prijaté bielkoviny využiť oveľa rýchlejšie ako bielkoviny prijaté vo forme mäsa alebo iných potravín. Dá sa teda povedať, že srvátkový proteín je trvalou súčasťou jedálnička väčšiny športovcov. Je však možné používať srvátkový proteín namiesto potravín? Odpoveď na túto otázku nie je úplne jednoznačná, pretože závisí od mnohých faktorov. V dnešnom článku sa preto tejto téme budeme venovať podrobnejšie a pozrieme sa naPozrieme sa na situácie, v ktorých proteín môže nahradiť bežné jedlo, a v ktorých nie.

Výživové hodnoty srvátkového proteínu

Ako sme už spomenuli v úvode, srvátkový proteín obsahuje veľké množstvo kvalitných bielkovín. Napríklad jedna porcia Prom-IN Pure Performance ho obsahuje celkovo 30,4 gramu. Z tohto hľadiska môže bez problémov nahradiť prakticky akékoľvek bežné jedlo. Problém však môže nastať v súvislosti s dostatočným príjmom ďalších živín. Tie sa už v srvátkovom proteíne v takom množstve nenachádzajú. Je to celkom logické, pretože nízky obsah sacharidov a tukov je jednou z ich výhod. Srvátkové proteíny teda môžu nahradiť niektoré jedlá s ohľadom na ich výživovú hodnotu, ale určite nie sú vhodné na úplné vylúčenie niektorých jedál z vášho jedálnička. Vyvážená strava musí pozostávať zo všetkých základných živín, čo samotné srvátkové proteíny jednoducho nespĺňajú.

Neprehliadnite
Naše porovnanie najlepších srvátkových proteínov vám pomôže vybrať si ten správny proteín pre vaše potreby.

Kedy môže srvátkový proteín nahradiť jedlo?

Existuje niekoľko situácií, v ktorých sa oplatí zaradiť srvátkový proteín do stravy. Pozrime sa na tie najlepšie.

Bielkoviny na raňajky

Ak sa ráno ponáhľate do práce alebo do školy a nestíhate si pripraviť raňajky, srvátkový proteín vám môže prísť vhod. Jeho príprava vám zaberie len minútu a môžete si ho vziať so sebou na cesty. Jedinou nevýhodou je nízky obsah sacharidov, ktoré sú ráno potrebné na dobré dodanie energie. Riešením môže byť napríklad český Viruse Day Starter, ktorý je vyrobený práve na tento účel.

Proteín namiesto raňajok
K proteínu na raňajky môžete pridať napríklad roztlačený banán.

Proteín namiesto desiaty

Pokiaľ ide o občerstvenie, platí v podstate to isté ako pri raňajkách. Proteín je vhodný najmä vďaka rýchlej príprave a vysokému obsahu bielkovín, ale trochu zaostáva z hľadiska potrebných sacharidov a tukov. Ak však proteínovú desiatu doplníte napríklad jedným kúskom ovocia, tento problém ľahko vyriešite.

Bielkoviny počas dňa

Hoci to nie je vždy ideálne, v extrémnych prípadoch môžete proteínom nahradiť takmer každé jedlo. Spravidla to môže byť v prípade, keď ste počas dňa buď naozaj zaneprázdnení, alebo držíte prísnu diétu a máte špeciálne navrhnutý jedálniček. Ak však proteín nahradíte napríklad obedom, bolo by dobré zaradiť popoludní nejaké iné väčšie jedlo.

Na druhej strane, keď sa neoplatí spoliehať sa na bielkoviny

Hoci sa to môže zdať trochu zvláštne a prekvapujúce, po tréningu by ste nemali bielkoviny nahrádzať jedlom. Nechápte ma zle - najlepší čas na konzumáciu srvátkového proteínu je po tréningu. Po primeranom čase by však malo nasledovať kompletné jedlo obsahujúce nielen veľké množstvo ale aj dostatok sacharidov, tukov, minerálov a vitamínov. Ak si výnimočne nenájdete čas na jedlo po tréningu, nebude to koniec sveta. Napriek tomu by bielkoviny nemali byť jedinou vecou, ktorú po tréningu zjete. Koniec koncov, jedlo po tréningu je najdôležitejším jedlom dňa, a preto by sa mu mala venovať aj najväčšia pozornosť.

Neprehliadnite
Vodu alebo mlieko? Poradíme vám, s čím miešať proteín pre maximálny účinok!

Proteín namiesto jedla by nemal byť normou

Aj keď raz za čas v zhone nahradiť jedlo srvátkovým proteínom ničomu neuškodí, z dlhodobého hľadiska to nie je najlepší nápad. V prvom rade to znamená, že takmer nikdy nemáte čas na prípravu jedla, čo je problém sám o sebe. Správna a vyvážená výživa je nevyhnutná na dosiahnutie maximálnych výsledkov. Vynechávať každý deň raňajky v prospech proteínového jedla rozhodne nie je dobré riešenie. Ak nemáte čas na prípravu raňajok ráno, pripravte si ich večer alebo jednoducho vstaňte o niečo skôr. Správne stravovanie by však pre vás malo byť prioritou a v tomto prípade nesmiete pravidelne nahrádzať plnohodnotné jedlo práškom rozpusteným vo vode.

bielkoviny namiesto potravín
V niektorých situáciách môže proteín slúžiť ako praktická náhrada bežného jedla.

Ako urobiť z proteínu plnohodnotné jedlo?

Uvedené však nič nemení na skutočnosti, že ak skombinujete proteín s inými zložkami, môžeteKomplexné jedlo, ktoré slúži ako nutrične vyvážená desiata alebo raňajky. Proteínový kokteil môžete napríklad obohatiť o ovocie. Rozmixovaný banán alebo bobuľovité ovocie nielenže dodajú výživovú hodnotu vášmu obľúbenému srvátkovému proteínu, ale môžu mu dodať aj skvelú chuť. Ak ste fanúšikom zeleniny, je tu aj možnosť pridať do proteínu špenát alebo inú listovú zeleninu. Ak chcete do svojho proteínu pridať aj zdravé tuky, siahnite po avokáde, aby ste svoj proteínový kokteil premenili na plnohodnotné jedlo. V neposlednom rade môžeme odporučiť aj ovsené vločky, ktoré dodajú potrebnú vlákninu, čo je vhodné najmä na raňajky.

Neprehliadnite
Zo srvátkového proteínu si môžete pripraviť aj proteínový puding s chia semienkami.

Vašej fantázii sa medze nekladú. Ak si srvátkový proteín pripravíte spolu s ďalšími ingredienciami, výsledný kokteil bude nielen skvelý, ale aj chutný.proteín, smoothie obsahuje aj množstvo komplexných sacharidov, tukov, minerálov a vitamínov. V tomto prípade ho určite možno považovať za komplexné jedlo a nie je dôvod, prečo by sa nemohlo zaradiť do jedálnička ako samostatný chod.

Záverečné zhrnutie

Srvátkový proteín môže v niektorých situáciách slúžiť ako náhrada bežného jedla, ale nemalo by to byť pravidlom. Ak však k proteínu pridáte napríklad ovocie alebo ovsené vločky, výsledný kokteil možno bez problémov zaradiť do jedálnička ako plnohodnotné jedlo. K proteínu ako náhrade bežných bielkovín by ste sa nemali uchyľovať pravidelne, pretože z dlhodobého hľadiska nespĺňa požiadavky na nutrične vyváženú stravu, ktorú športovci potrebujú.

To je od nás pre dnešok všetko. Na všetky vaše otázky a pripomienky vám radi odpovieme v komentároch nižšie.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.