Suplementy

Proteín alebo gainer: čo je lepšie po tréningu?

Získavanie svalovej hmoty môže byť náročný a zdĺhavý proces. Preto nie je prekvapujúce, že sa mnoho ľudí (najmä nováčikov) snaží nájsť spôsoby, ako tento proces urýchliť. V snahe dosiahnuť rýchle výsledky preto často vkladajú svoje nádeje do najrôznejších doplnkov. Jedným z nich je často gainer. Tento doplnok stravy je veľmi podobný klasickému srvátkovému proteínu, ale líši sa od neho tým, že okrem veľkého množstva bielkovín obsahuje aj množstvo sacharidov. Vďaka tomu sú vhodné pre objemové fázy, kedy je dôležitý vysoký príjem kvalitných sacharidov, z ktorých telo čerpá potrebnú energiu.

Je však lepšie užívať po tréningu proteín alebo gainer? A je gainer vhodný naozaj pre každého? Všetky dôležité informácie sa dozviete v dnešnom článku.

Hlavné výhody gaineru

Na začiatok si musíme ujasniť, čo to vlastne gainer je a aké sú jeho výhody v porovnaní s klasickým srvátkovým proteínom. Hlavným rozdielom je samozrejme obsah bielkovín a sacharidov. Zatiaľ čo bežný srvátkový koncentrát obsahuje približne 75 g bielkovín na 100 g, v gaineroch tvoria bielkoviny zvyčajne len približne 30 % zloženia. Je to spôsobené najmä tým, že približne polovicu výrobku tvoria sacharidy. Naopak, bežné srvátkové koncentráty ich obsahujú minimum.

Preto sú gainery vhodné najmä pre objemovú fázu prípravy, keď je potrebnéOkrem veľkého množstva bielkovín človek potrebuje zvýšený príjem kvalitných sacharidov. Vzhľadom na nižší obsah bielkovín v porovnaní s proteínmi je však potrebné tieto chýbajúce bielkoviny doplniť inde. Gainer teda na jednej strane pomáha s príjmom sacharidov, ale na druhej strane ponúka menej bielkovín, ktoré sú koniec koncov najdôležitejšou makroživinou pre budovanie svalovej hmoty.

Neprehliadnite
S výberom gaineru vám pomôže naše porovnanie najlepších gainerov, v ktorom sme podrobne rozobrali zloženie jednotlivých výrobkov.

Kedy sa oplatí kúpiť gainer?

Prvou situáciou, v ktorej sa odporúča použitie gaineru, je už spomínaná objemová fáza. V nej človeku nevadí, že okrem svalov naberie aj trochu tuku, pretože po objemovej fáze prichádza fáza naberania objemu. To však platí skôr pre pokročilých športovcov, ktorí majú spoľahlivú kontrolu nada majú na mieru šitý tréningový plán a stravu. Gainer sa môže hodiť aj vtedy, keď potrebujete podať výkon v krátkom čase (zvyčajne počas dvojfázového tréningu). V takom prípade potrebuje telo rýchlo a efektívne doplniť potrebnú energiu, k čomu výborne poslúži gainer. V neposlednom rade je gainer vhodný aj pre športovcov, ktorí majú všeobecne problémy s priberaním. V tomto prípade by však gainer mal prísť na rad až vtedy, keď hmotnosťpriberanie nie je možné ani pri dodržiavaní vyváženej stravy.

gainer reflex

Kedy a pre koho nie je gainer vhodný?

Gainer je veľmi obľúbený aj medzi nováčikmi, ktorí sa snažia rýchlo pribrať. Pre nich je však tento doplnok zvyčajne nepoužiteľný. Dôvod je celkom jednoduchý. Ak s posilňovaním ešte len začínate, mali by ste sa najprv pokúsiť získať správne návyky. Jedným z nich je okrem iného aj vhodné nastavenie stravy. Namiesto toho, aby ste hneď siahli po gaineri, mali by ste sa zamerať na to, aby vaša strava obsahovala všetky potrebné živiny a aby vám dlhodobo vyhovovala. V drvivej väčšine prípadov zistíte, že gainer ani nepotrebujete a vystačíte si so srvátkovým proteínom. Samozrejme, existujú aj športovci, ktorí napriek dodržiavaniu prísnej diéty nedokážu pribrať takmer žiadnu hmotnosť. V tomto prípade sa samozrejme ponúka gainer, ale mal by sa používať pre novénováčikov by mal prísť na rad naozaj až vtedy, keď bežná strava nefunguje.

Nezabúdajte, že aj samotný srvátkový koncentrát vám pomôže pribrať.vám pomôže nabrať svalovú hmotu (ak máte vyriešenú stravu). A je oveľa jednoduchšie pridať do stravy chýbajúce sacharidy ako potrebné bielkoviny. Z tohto dôvodu sa nováčikom zvyčajne neoplatí investovať do gaineru a je pre nich oveľa lepšie užívať klasický proteín.

Neprehliadajte
Nie ste si istí, ako si vybrať proteín? S hľadaním vám pomôže náš rebríček najlepších proteínov.

Čo ak sa mi nedarí nabrať svaly?

Na záver sa pozrime na niekoľko rád a tipov, ktoré vám pomôžu pri budovaní svalov. Najdôležitejšie zo všetkého sú správny tréningový plán a správna strava. S prvým vám pomôže náš článok Tréningový plán pre mužov, v ktorom sa dozvieteZákladné informácie a nájdete tu aj vzorový tréningový plán, podľa ktorého môžete pracovať. Z nášho článku Koľko opakovaní a sérií pre maximálny rast svalov sa tiež dozviete, ako si rozdeliť série a opakovania.

Na druhej strane môžete získať pomoc so stravou z nášho prehľadu Ako si zostaviť potréningové jedlo alebo Tipy na najlepšie potraviny, ktoré vám zaručene pomôžu pri náraste svalovej hmoty.

Gainer Rich Piana

Záver

Hoci gainer môže byť v niektorých situáciách veľmi užitočný, pre začiatočníkov zvyčajne nemá veľký prínos. Ak potrebujete pribrať, najprv sa uistite, že máte správnu stravu a namiesto gaineru používajte klasický srvátkový proteín. Ten má v porovnaní s gainerom oveľa viac bielkovín, a preto je na budovanie svalovej hmoty účinnejší.

V prípade, že máte akékoľvek otázky k tejto téme, neváhajte nás kontaktovať v komentároch pod článkom.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.