Suplementy

Elektrolyty pod drobnohľadom: výhody, funkcie a prejavy nedostatku

Som si istý, že každý z nás už počul o elektrolytoch. Zo všetkých strán počúvate, aké sú pre športovcov dôležité, že ich treba dopĺňať a že pomáhajú športovému výkonu. Čo sú to však elektrolyty? Aká je presne ich úloha v ľudskom tele? A sú naozaj také dôležité, ako sa hovorí? V ďalšej časti nášho seriálu Pod drobnohľadom sa pozrieme na elektrolyty a povieme si o nich všetko podstatné.

Čo sú to vlastne elektrolyty?

Začnime tými najdôležitejšími. Aby sme mohli bližšie preskúmať elektrolyty, musíme si vysvetliť, čo sú a ako fungujú v ľudskom tele. Veľmi zjednodušene by sme mohli elektrolyty opísať ako minerály, ktoré sa v tele nachádzajú s kladným alebo záporným nábojom. Preto sa často stretnete aj s pojmom ióny. Táto vlastnosť (kladný alebo záporný náboj) spôsobuje, že reagujú s okolitýmim prostredím, čo v praxi znamená, že sa pohybujú do buniek a potom zase von. Pomáhajú tak prenášať elektrické impulzy medzi bunkami a sú zodpovedné za za zadržiavanie vody v bunkách a regulujú nespočetné chemické reakcie v tele.

Medzi elektrolyty patria sodík, draslík, horčík, vápnik, chlór a fosfor. Práve tieto minerály sa často nachádzajú v rôznych športových nápojoch, vnútrotrenažérových alebo energetických géloch. Ich dopĺňanie počas športového výkonu je mimoriadne dôležité, pretože akonáhle ich množstvo klesne, bude to mať negatívny vplyv na športový výkon. Treba však poznamenať, že nie každý minerál je zároveň elektrolytom (iónom). Minerály bez náboja (kladného alebo záporného) sú chemicky stabilné a nereagujú s prostredím v takej miere ako elektrolyty. V ľudskom tele sa elektrolyty nachádzajú takmer všade, kde je voda (ktorá tvorí približne 60 % nášho tela). Okrem samotnej prítomnosti elektrolytov je mimoriadne dôležitý aj ich vzájomný pomer.

Elektrolyty počas tréningu
Elektrolyty sa nachádzajú v celom ľudskom tele a sú dôležité pre športovcov.

Aké sú hlavné funkcie elektrolytov?

Keďže elektrolyty nájdeme v podstate v celom tele, zostávajú v našom tele pre nespočetné množstvo dôležitých funkcií. V prvom rade sa starajú o zdravie buniek, pretože regulujú ich hydratáciu a detoxikáciu. Prostredníctvom prenosu elektrických impulzov riadia funkciu nervového systému, ktorý následne ovplyvňuje fungovanie celého tela. Podporujú tak kognitívne funkcie a celkové fungovanie mozgu. Zároveň regulujú svalové kontrakcie a ovplyvňujú maximálnu svalovú silu. Elektrolyty ovplyvňujú aj zdravie srdca a netreba zabúdať ani na ich kľúčovú úlohu pri regulácii množstva vody v tele. Stručne povedané, elektrolyty majú v našom tele nespočetné množstvo funkcií a sú absolútne nevyhnutné pre naše zdravie a správne fungovanie celého organizmu.

Neprehliadajte
Ako by mala vyzerať suplementácia pred a po cvičení? Poradíme vám, kedy je najlepší čas na doplnenie elektrolytov.

Ako sa prejavuje nedostatok elektrolytov?

Vzhľadom na to, koľko dôležitých funkcií elektrolyty v našom tele plnia, asi nikoho neprekvapí, že nedostatok elektrolytov sa môže prejaviť nepríjemnými zdravotnými komplikáciami. Prvou z nich je dehydratácia. Ak nemáme v tele dostatok vody, nebudeme mať ani dostatok elektrolytov, pretože tie sa nachádzajú vo vode. Ďalšími príznakmi sú svalové kŕče (spôsobené najmä nedostatkom horčíka), nevoľnosť, bolesti hlavy, nedostatok energie, únava, kolísanie krvného tlaku alebo pocit smädu.

Ako sa však vôbec stane, že telo nemá dostatok elektrolytov? Najčastejším dôvodom je potenie. Počas náročnej fyzickej aktivity sa telo zbavuje veľkého množstva elektrolytov vo forme potu, ktoré je potrebné neustále dopĺňať. Negatívny vplyv na množstvo elektrolytov v tele má aj konzumácia alkoholu. Ranná kocovina je spôsobená nedostatkom elektrolytov, a preto sú jej príznaky nápadne podobné tým, ktoré sa uvádzajú ako celkový nedostatok elektrolytov.

Neprehliadajte
Jedným z najdôležitejších elektrolytov je horčík. Všetko dôležité o ňom sa dozviete v našom článku Horčík pod mikroskopom.

Nerovnováha elektrolytov

Ako som už spomínal, okrem samotnej prítomnosti elektrolytov v tele je mimoriadne dôležitá aj ich relatívna rovnováha. Ako príklad si uveďme vzťah medzi sodíkom a draslíkom. Sodík je mimoriadne dôležitý a má obrovský vplyv na zadržiavanie vody v tele. Ak ho máme v tele príliš málo, zvyšuje sa riziko dehydratácie. Ak ho však máme v tele príliš veľa, telo môže zbytočne zadržiavať príliš veľa vody. Vysoké množstvo sodíka zároveň súvisí s vysokým krvným tlakom. Z tohto dôvodu je potrebné mať v tele zároveň dostatok draslíka, ktorý dokáže regulovať množstvo sodíka a predchádzať tak podobným komplikáciám. Na druhej strane nedostatok draslíka môže znamenať, že sa môžu začať objavovať vyššie uvedené problémy.

Elektrolyty u športovcov
Aby ste predišli nerovnováhe elektrolytov v tele, priebežne ich dopĺňajte počas športového výkonu.

Ako dopĺňať elektrolyty?

Čo robiť, ak mám málo elektrolytov a potrebujem ich doplniť? Existuje mnoho možností. Prvou je obyčajná voda a bežné jedlo. Elektrolyty sa nachádzajú takmer všade, takže nie je problém získať ich z bežnej stravy. Ak však tvrdo trénujete, môže sa stať, že ich nebudete mať dostatok. V takom prípade je dobré poobzerať sa po iontovom nápoji alebo podobnom doplnku stravy. Pri výbere vám pomôže naše porovnanie najlepších iontových nápojov na trhu. Ako účinný zdroj elektrolytov sa nám osvedčil Vilgain Intra Workout (recenzia), o ktorom sme už v minulosti písali, alebo SmartFuel EAA Complex + Electrolytes (recenzia), s ktorým máme tiež veľmi dobré skúsenosti.

Zhrnutie na záver

Elektrolyty sú minerály rozpustené vo vode s kladným alebo záporným nábojom (ióny). V tele majú nespočetné množstvo mimoriadne dôležitých funkcií, a preto sa ich nedostatok môže prejaviť nepríjemnými zdravotnými komplikáciami. Ak často a intenzívne športujete a nestačí vám dopĺňať elektrolyty z bežnej stravy, siahnite posiahnuť po iontovom nápoji alebo špeciálnom vnútrotréningovom nápoji, ktoré sú vyrobené špeciálne pre športovcov.

To je pre dnešok všetko. Ak však máte akékoľvek otázky, neváhajte nás kontaktovať v komentároch nižšie.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.