Suplementy

Proteínová voda: úplne zbytočný produkt

Trh s výživovými doplnkami a zdravou výživou je dnes doslova preplnený neuveriteľným množstvom najrôznejších produktov, ktoré je takmer nemožné pochopiť. Niektoré z nich sú naozaj užitočné a oplatí sa ich poznať, iné sú úplne zbytočné a ich kúpou v podstate len vyhadzujete peniaze do vzduchu. Rozlíšiť tieto dve skupiny však nemusí byť na prvý pohľad jednoduché. V dnešnom článku sa preto pozrieme na jeden netradičný, ale v poslednom čase pomerne obľúbený produkt. Proteínová voda je veľkým trendom najmä v zahraničí, ale postupne si razí cestu aj na český trh. Oplatí sa túto novinku sledovať a vyskúšať, alebo je lepšie sa jej vyhnúť?

Alternatíva ku klasickému proteínu?

Výrobcovia proteínových vôd často prezentujú svoje výrobky ako alternatívu ku klasickým proteínom. Medzi hlavné výhody, ktoré vyzdvihujú, patrí udržiavanie svalového tkaniva a podpora svalového rastu. Problémom je, že proteínová voda zvyčajne obsahuje len zlomok bielkovín obsiahnutých v klasických srvátkových proteínoch. Na českom trhu je v súčasnosti možné stretnúť sa s perlivou proteínovou vodou vhodnou pre vegánov od spoločností Myprotein a BiotechUSA Protein Water Zero. Prvá z nich obsahuje len 6 g bielkovín a proteínová voda od spoločnosti BiotechUSA obsahuje len 4 g bielkovín na 500 ml. Na prvý pohľad je teda zrejmé, že tieto výrobky nemajú šancu konkurovať bežným proteínom a žeže ani významne neprispievajú k celkovému dennému príjmu bielkovín.

proteínová voda počas tréningu
Proteínovú vodu naozaj na nič nepotrebujete.

Má proteínová voda nejaké výhody?

Ak proteínová voda nemôže nahradiť bežné bielkoviny, má vôbec nejaké praktické využitie? Argumentom je, že ak budete piť proteínovú vodu namiesto obyčajnej vody, prijmete počas dňa viac bielkovín, čo je nepochybne veľké plus. Táto úvaha však naráža na dva veľké problémy. Ako bolo uvedené v predchádzajúcom odseku, v súčasnosti dostupné proteínové vody v skutočnosti obsahujúV skutočnosti obsahujú minimálne množstvo bielkovín, a preto ani zďaleka nie sú ideálnym spôsobom, ako si počas dňa doplniť bielkoviny. Okrem toho tieto výrobky stoja pomerne veľa peňazí, a preto sa ich použitie ako zdroja bielkovín finančne neoplatí. Ak si namiesto proteínovej vody dáte na desiatu proteínovú tyčinku, dostanete do tela oveľa viac bielkovín a bude vás to stáť menej peňazí.

Nie všetko musí byť bielkovinové

V súčasnosti je populárne pridávať bielkoviny takmer do všetkého. Niekedy mi tento trend pripadá úplne bizarný. Existujú proteínové čipsy, proteínové tortilly, proteínový chlieb, proteínové sušienky, proteínové cestoviny a samozrejme proteínová voda. Je jasné, že bielkoviny sú pre silových športovcov absolútne nevyhnutnou živinou a že je dôležitéDôležité je, aby ho mali dostatok počas celého dňa, ale nič by sa nemalo preháňať. Ak máte vyváženú stravu, môžete získať dostatok bielkovín bez toho, aby ste ich museli zahrnúť doslova do každej zložky svojho jedálnička. Ak sa chcete napiť, postačí vám obyčajná voda. Namiesto kupovania zbytočných a predražených výrobkov, ktoré slúžia len na...zamerajte sa na získavanie dostatočného množstva kvalitných bielkovín z bežných potravín.

proteínová voda počas tréningu
Počas tréningu sa zaobídete aj bez proteínovej vody.

Záver

Ak hľadáte nápoj na doplnenie potreby bielkovín, na proteínovú vodu môžete rovno zabudnúť. Namiesto toho sa spoľahnite na osvedčenú srvátkovú proteínovú vodu, ktorá máS výberom vám pomôže naše porovnanie najlepších srvátkových proteínov. Proteínová voda totiž nemá prakticky žiadny skutočný prínos a je dobrá len na uhasenie smädu. Na tento účel však existuje nespočetné množstvo lacnejších alternatív, od obyčajnej vody až po iontové nápoje. V konečnom dôsledku preto môžeme len konštatovať, že proteínová voda je jednoznačneje jednoznačne úplne zbytočný výrobok, za ktorý sa neoplatí utrácať peniaze.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.