Recepty

Ako pracovať s proteiny na pečenie? Máme tipy na tie najlepšie recepty!

Chrumkanie nemusí byť automaticky nezdravé. V súčasnosti nie je problém nájsť množstvo zdravých receptov na chutné dezerty, ktoré majú vynikajúce nutričné hodnoty. Okrem bežného srvátkového proteínu vám so zdravým pečením pomôže aj špeciálny proteín na pečenie. Ten je priamo prispôsobený na spracovanie ako súčasť cesta, ktoré skončí v rúre. Z tohto dôvodu má upravené zloženie, ktoré mu dodáva vynikajúcu konzistenciu. V dnešnom článku sa pozrieme na to, ako môže byť takýto proteín na pečenie a pozrieme sa aj na niekoľko jednoduchých receptov, v ktorých ho môžete použiť.

Prečo pridávať proteín do receptov?

Hoci sa to môže zdať ako úplná zbytočnosť, pridávanie bielkovín do receptov má svoje veľké výhody. Niekedy sa proteín môže použiť na dochutenie pokrmu (typicky vanilkovým proteínom), ale zvyčajne je hlavným dôvodom pridania proteínu vysoký obsah bielkovín. Ak máte v recepte niekoľko odmeriek bielkovín, výrazne sa zvýši celkový obsah bielkovín v jedle, čo so sebou samozrejme prináša celý rad výhod. Za zmienku stojí aj to, že jedlá obsahujúce všetky makroživiny v dostatočnom množstve majú majú vo všeobecnosti oveľa nižší glykemický index, takže po chvíli nebudete mať pocit, že nemáte energiu.

Náš tip
Vilgain Protein na pečenie (recenzia ) je v súčasnosti jednoznačným lídrom na českom trhu. Ak uvažujete o jeho kúpe, neprehliadnite našu podrobnú recenziu.

Ako používať proteín na pečenie?

Proteínom na pečenie možno nahradiť značnú časť bežnej múky. Týmto spôsobom môžete do receptu pridať veľké množstvo bielkovín bez toho, aby to ovplyvnilo chuť výsledného pokrmu. Napríklad proteín na pečenie Vilgain môže v recepte nahradiť až 30 % múky. Obrovskou výhodou proteínov na pečenie je, že netvoria hrudky a cesto nemá nepríjemnú konzistenciu. V drvivej väčšine prípadov ani nepoznáte, že namiesto múky bol použitý proteín. S cestom sa veľmi ľahko pracuje a po upečení je rovnako nadýchané ako pri použití hladkej múky.

Praktické recepty s bielkovinami na pečenie

Ako teda môže vyzerať pečenie s proteínom v praxi? Ako príklad si vezmite náš recept na bielkovinové kakaové šišky, pri ktorom sa používa 180 g špaldovej múky. Pri použití bielkovín na pečenie by však stačilo približne 130 g múky a zvyšných 50 g by mohli tvoriť bielkoviny. Treba poznamenať, že v tomto recepte sa používa aj ochutený vanilkový proteín. Môžete ho buď ponechať v recepte a použiť jeho príchuť, alebo ho môžete nahradiť aj proteínom na pečenie. V každom prípade bude výsledné cesto obsahovať približne 80 g bielkovín, čo zodpovedá približne 11 g bielkovín na šišku. Ani však nebudete vedieť povedať, že namiesto múky bol použitý proteín.

Viac inšpirácie môžete získať z našich 12 fitness receptov na vianočné koláčiky. Napríklad tieto chai cookies si môžete dopriať kedykoľvek a nemusíte nutne čakať na vianočné sviatky. Na ich prípravu sa tiež používa špaldová múka, ale opäť ju môžete nahradiť proteínom na pečenie. Výsledný recept by potom obsahoval 55 g bielkovín.

Ak máte radi recepty, ktoré sú trochu netradičné, určite vyskúšajte náš recept na tekvicový chlieb, ktorý obsahuje celkom 400 g hladkej múky.To znamená, že až 120 g múky môžete nahradiť proteínom na pečenie a výrazne tak zlepšiť jeho výživové hodnoty.

Kakaové šišky s proteínom recept

Bielkoviny ≠ zdravé

Na záver považujem za potrebné spomenúť jednu dôležitú vec. Jedlo, do ktorého ste pridali bielkoviny, čím ste zvýšili ich obsah, nie je automaticky zdravé. Niektorí ľudia majú niekedy tendenciu považovať za zdravé všetko, čo obsahuje bielkoviny, ale to je veľký omyl. Aj proteínový dezert môže obsahovať obrovské množstvo kalórií, takže veľmi ľahko môže výrazne zvýšiť váš kalorický príjem. V takom prípade nezáleží na tom, koľko bielkovín obsahuje. Ak váš kalorický príjem prekročí kalorický výdaj, vaše kilá pôjdu hore.

Nenechajte sa teda uniesť tým, že recept obsahuje obrovské množstvo bielkovín. Vždy venujte pozornosť celkovému obsahu kalórií a ďalších živín. Nezdravé jedlo sa nestane zdravým len preto, že doň pridáte kopček bielkovín. Preto aj k proteínovým dezertom pristupujte rozumne.

Neprehliadajte
Znehodnocujú sa bielkoviny pri pečení? Povieme vám, na čo si dať pozor pri pečení s proteínom.

Záverečné zhrnutie

Špeciálne proteíny na pečenie majú obrovskú výhodu v tom, že výsledný proteínKonečný výsledok pečenia má vynikajúcu štruktúru, čo pri bežných proteínoch nie je možné. Keďže proteíny na pečenie zvyčajne dokážu nahradiť 30 % použitej múky, môžete nimi výrazne zvýšiť celkový obsah bielkovín v recepte. Majte však na pamäti, že pridaním bielkovín do nezdravého jedla sa jedlo nestane výživnejším.a že aj k receptom, do ktorých ste pridali bielkoviny, by ste mali pristupovať s rozumom.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.