Suplementy

Predávkovanie spaľovačom tukov: Existuje pre mňa nejaké nebezpečenstvo?

Spaľovače tukov patria medzi pomerne kontroverzné doplnky. Niektorí športovci si ich nemôžu dovoliť, iní ich kategoricky odmietajú. Cieľom dnešného článku však nie je hovoriť o tom, či sú spaľovače tukov užitočné alebo či ide o úplne zbytočný doplnok stravy, ktorému sa oplatí vyhnúť. Tejto téme sme sa na stránkach Fitness World venovali už niekoľkokrát, napríkladmôžu spaľovače tukov skutočne pomôcť pri chudnutí? Dnes sa zameriame na problematiku dávkovania spaľovačov tukov, konkrétne na riziká spojené s predávkovaním.

Tento článok voľne nadväzuje na naše predchádzajúce články zamerané napri predávkovaní kreatínom alebo nadmernom používaní bielkovín.

Čo sú spaľovače tukov?

Samotný pojem "spaľovače tukov" pomerne jasne opisuje, aký je účel týchto doplnkov. Slúžia, samozrejme, na pomoc športovcom pri spaľovaní tukov a chudnutí. Nenechajte sa však oklamať lákavým názvom a vtipným marketingom niektorých predajcov. Samotné užívanie spaľovačov tuku určite neznamená, že zázračne schudnete a dosiahnete svoju vysnívanú postavu ľavou zadnou. Skutočnosť je taká, že aj s pomocou spaľovačov tukov je potrebné dodržiavať základné pravidlá chudnutia. Najdôležitejšie je, samozrejme, udržiavať kalorickúdeficit, to znamená, že človek vydá viac kalórií, ako prijme. Viac informácií o kalorickej rovnováhe nájdete v našom článku Chudnutie v novom roku, ktorý je použiteľný kedykoľvek.

Ako presne fungujú spaľovače tukov? Účinok jednotlivých produktov sa môže líšiť, pretože všetky majú rôzne zloženie. Spravidla však obsahujú látky, ktoré ovplyvňujú metabolizmus tukov, pomáhajú dodať energiu pri tréningu, zvyšujú premenu energie na odpadové teplo, regulujú chuť do jedla atď. Z tohto dôvodu môžu spaľovače tukov skutočne podporovať chudnutie, ale nikdy nebudú fungovať, ak človek dostatočne netrénuje a nesleduje svoju stravu.

Spaľovače tukov prichádzajú do úvahy až vtedy, keď človek zvládne základy stravy a tréningu.
Spaľovače tukov prichádzajú do úvahy až po zvládnutí základov stravovania a tréningu.

Na aké látky si mám dávať pozor?

Ako bolo uvedené v predchádzajúcom odseku, zoznam použitých látok sa vždy líši od výrobku k výrobku. Preto sa ďalej budeme venovať len niekoľkým najdôležitejším a najpoužívanejšímnajbežnejšie zložky spaľovača tukov, ktoré nájdete vo väčšine produktov.

L-karnitín

Najčastejšie spomínanou látkou v súvislosti s chudnutím je bezpochyby L-karnitín. Často sa označuje ako aminokyselina, ale to nie je úplne presné. V skutočnosti ide o derivát aminokyselín lyzínu a metionínu, ktoré si telo dokáže samo vytvoriť v pečeni. V ľudskom tele sa L-karnitín podieľa na dôležitom procese prenosu mastných kyselín do mitochondrií buniek (tzv. "prenos mastných kyselín"). Beta-oxidácia), kde sa následne využívajú v procese tvorby bunkového paliva ATP. Beta-oxidácia mastných kyselín je proces, ktorý väčšina ľudí pozná jednoducho ako spaľovanie tukov.

Neprehliadnite
L-karnitín je veľmi populárny aj ako samostatný doplnok stravy. V našom rebríčku najlepších karnitínov vám poradíme, na čo si dávať pozor pri ich výbere.

Synefrín

Synefrín je alkaloid, s ktorým sa stretnete v prirodzenej strave, najmä v citrusových plodoch. Jeho úlohou pri spaľovaní tukov je najmä zvyšovanie pokojového metabolizmu a termoregulácie organizmu. Najlepší účinok synefrínu sa dosahuje v kombinácii s kofeínom, s ktorým pôsobí synergicky.

CLA

Konjugovaná kyselina linolová (skrátene CLA) je neesenciálna mastná kyselina, ktorá sa s obľubou pridáva do spaľovačov tukov. Hlavným dôvodom je jeho schopnosť stimulovať metabolizmus a potláčať hlad. Okrem toho nie je stimulantom, takže sa môže užívať aj v neskorších hodinách, pretože neovplyvňuje kvalitu spánku.

Extrakt zo zeleného čaju

O účinkoch zeleného čaju sa toho napísalo veľa. Tento populárny stimulant zohráva dôležitú úlohu nielen pri spaľovaní tukov, ale je dôležitý aj pre svoj pozitívny vplyv na kvalitu kĺbov. Zelený čaj podporuje metabolizmus tukov, zrýchľuje metabolizmus v pokoji a je tiež veľmi dôležitým antioxidantom.

Kajenské korenie

Samotný korenie nemá zázračné účinky na chudnutie, ale je dôležitým zdrojom kapsaicínu a piperínu. Kapsaicín je známy svojou schopnosťou termoregulácie, ale podporuje aj využívanie tukov ako zdroja energie a urýchľuje metabolizmus v pokoji. Piperín na druhej strane zlepšuje biologickú dostupnosť niektorých ďalších látok, ktoré sa nachádzajú v spaľovačoch tukov.

Kapsaicínové náplasti
Kapsaicín býva súčasťou vyhrievacích náplastí, ktoré pomáhajú pri bolestiach svalov a kĺbov.

Maximálny príjem jednotlivých látok

Odporúčané dávkovanie látok obsiahnutých v spaľovačoch tuku sa samozrejme líši.Odporúčané dávkovanie niektorých zložiek je pomerne ťažké určiť. Okrem hmotnosti, veku a pohlavia závisí množstvo často aj od genetické predispozície, úroveň tréningu, príjem iných látok atď. V tejto súvislosti sa opäť zameriame len na najrozšírenejšie látky, s ktorými sa môžete stretnúť v spaľovačoch tukov.

Odporúčaná denná dávka l-karnitínu je približne 500 mg až 3 g. Podľa niektorých zdrojov sa však už pri pravidelnom užívaní dávok 3 g môžu prejaviť niektoré negatívne účinky nadbytku l-karnitínu. V prípade synefrínu sa často diskutuje o dávke približne 20-30 mg denne. Pri dávkovaní synefrínu by sa však malo zohľadniť aj dávkovanie kofeínu. Ich pomer by mal byť približne 1:10 (napr. 20 mg synefrínu a 200 mg kofeínu). Pokiaľ ide o CLA, štúdie naznačujú, že je možné prijať až 6 gramov denne, zatiaľ čo Na dosiahnutie ideálneho účinku sa však odporúča užívať aspoň 3 gramy denne. Napríklad kapsaicín sa môže užívať v množstve 100-400 mg denne.

Treba však mať na pamäti, že v horákoch je oveľa viac látok a mnohé z nich pôsobia synergicky. Preto pri nadmernom používaní horákov prijímate do tela veľké množstvo stimulantov, ktoré môžu predstavovať vážne zdravotné riziko.

Negatívne účinky nadmerného používania spaľovačov tukov

Predávkovanie stimulanciami rozhodne netreba brať na ľahkú váhu. Tieto látky totiž ovplyvňujú náš nervový systém, a preto ich nadbytok môže mať veľmi nepríjemné účinky. Môže ísť o nevoľnosť, vracanie, kŕče v bruchu, hnačku alebo dokonca nepríjemný zápach. Nadmerná konzumácia zeleného čaju je napríklad spojená s poškodením pečene a vysoký obsah kofeínu je tiež potenciálne nebezpečný. Termoregulačné látky môžu tiež predstavovať pomerne vážne nebezpečenstvo v dôsledku nadmerného prehriatia. Stručne povedané, nie je najlepší nápad užívať spaľovače tukov v nadmernom množstve, pretože to so sebou prináša mnohé riziká. Okrem toho vysoké dávky rozhodne neznamenajú lepší účinok, takže to určite nestojí za to skúšať.

Nevoľnosť po kopačkách
Predávkovanie spaľovačom tukov sa často prejavuje nevoľnosťou.

Pre koho majú spaľovače tukov zmysel?

Pre úplnosť si myslím, že stojí za to sa na chvíľu pozastaviť pri otázke, na ktorú by si mal odpovedať každý, kto uvažuje o kúpe spaľovača tukov. Má spaľovač tukov pre mňa zmysel? Ako už bolo spomenuté vyššie, spaľovače tukov nie sú zázračné produkty, vďaka ktorým automaticky schudnete bez akéhokoľvek cvičenia. Práve naopak. Ich účinok sa prejaví až vtedy, keď už máte vyriešené základy stravovania a tréningu. Iba v takejto situácii je možné uvažovať o tom, že by vám spaľovač tukov skutočne pomohol pri chudnutí. Ak však nešportujete a vôbec neriešite svoj jedálniček, určite nemá zmysel snažiť sa upraviť si postavu do plaviek pomocou spaľovača tukov.

Ale ak ste si stanovili základy a chcete konečný výsledok predsa len trochu podporiť, spaľovač tukov by pre vás mohol mať zmysel. Musíte si však uvedomiť, že je to len pomyselný vrchol pyramídy, ktorý sa nachádza na samom konci.

Ktorý spaľovač tuku odporúčame?

Výber ideálneho spaľovača tukov môže byť pomerne zložitý, pretožena trhu je nespočetné množstvo produktov a všetky majú pomerne zložité zloženie. Z tohto dôvodu odporúčam navštíviť náš rebríček najlepších spaľovačov tukovv ktorom sme porovnali všetky relevantné produkty na trhu a analyzovali ich najväčšie výhody a nevýhody. Pri rozhodovaní vám môže pomôcť aj naša recenzia výrobku Extrifit Thermogel, ktorý sa v rebríčku umiestnil na prvom mieste.

Čo si z článku vziať?

Spaľovače tukov môžu byť užitočnou pomôckou pri chudnutí, ale rozhodne nie sú zázračným liekom.Nie sú všeliekom, ktorývám pomôže dosiahnuť vysnívanú postavu, ak nemáte vyriešené základy tréningu a stravy. Pri ich používaní vždy dodržiavajte odporúčania výrobcu a neprekračujte dávkovanie. V drvivej väčšine prípadov spaľovače tukov obsahujú stimulanty, ktoré v nadbytkuv nadmernom množstve môžu predstavovať pomerne vážne zdravotné riziká. V prípade zdravotných komplikácií súvisiacich s používaním spaľovačov tukov sa vždy poraďte so svojím lekárom.

To je od nás pre dnešok všetko. Ak máte k tejto téme nejaké otázky, radi vám na ne odpovieme v komentároch pod článkom.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.