Suplementy

Predtréningovky bez stimulantov: v čom sú lepšie ako klasické nakopávače?

Ak pravidelne čítate naše články a recenzie, potom viete, že sme veľkými zástancami predtréningových doplnkov bez stimulantov. V súčasnosti je však veľkým trendom posudzovať funkčnosť týchto doplnkov podľa toho, ako účinne vás dokážu prebudiť a "nakopnúť", alebo ako veľmi vám pália uši.

Náš dnešný článok je preto venovaný predtréningovým doplnkom bez stimulantov a pokúsime sa vám predstaviť všetko, čo o tejto problematike potrebujete vedieť.

Čomu vlastne stimulanty vadia?

Hoci sa mnohé články snažia vytvoriť ilúziu, že ide o univerzálny problém, málokedy je to tak. A stimulanty v tomto prípade potvrdzujú pravidlo, pretože aj ony majú pozitívne aj negatívne účinky. V tomto článku sa nebudeme príliš zaoberať tými pozitívnymi, pretože by to bolo dlhé a rozvláčne.

Samozrejme, za zmienku stojí napríklad zlepšenie koncentrácie na tréning, oddialenie únavy a všetky aspekty s tým spojené - teda napríklad lepší svalový pocit spôsobený správnou koncentráciou. Predstavme si však negatíva týchto látok, pretože sa o nich veľa nehovorí.

1. Vazokonstrikčný účinok

Aj keď to znie paradoxne, stimulanty majú skutočne vazokonstrikčný účinok, t. j. obmedzujú prietok krvi do pracujúceho svalu. Celú situáciu možno ľahko ilustrovať na kofeíne, ktorý všetci dobre poznáme. Kofeín ovplyvňuje funkciu nadobličiek, ktoré v dôsledku jeho konzumácie začnú reagovať na stres zvýšenou produkciou adrenalínu. A práve adrenalín je zodpovedný za vazokonstrikciu alfa receptorov.

2. Výrazne obmedzené trvanie účinku

Je dôležité si uvedomiť, že účinky stimulantov sú časovo obmedzené a zvyčajne netrvajú počas celého tréningu. Po určitom čase stimulanty vyprchajú a nastáva fáza úpadku, počas ktorej máte naopak výrazný energetický deficit. Skvelým príkladom je napr americké nakopávače obsahujúce DMAA...po ktorom je úpadok taký výrazný, že sa vám po tréningu chce spať.

Nakopávač Jack3d
Hoci sú americké nakopávače veľmi populárne, neodporúčame ich kvôli možným negatívnym účinkom.

3. Je to návykové

Nalejme si čistého vína, veď koľkí z nás by ráno nedokázali vstať bez rannej kávy. Stimulanty sú problémom aj z hľadiska dlhodobého užívania, pretože sa stávajú návykovými, ale ich účinok potom výrazne slabne. Telo si voči nim vytvorí odolnosť a ich účinok je čoraz menší.

4. Vo vyšších dávkach sú kontraproduktívne

Je známe, že účinná dávka citrulínu je približne 6-7 gramov. Ale váš nakopávač so stimulantmi obsahuje len 3,5 g. Čo s tým? Pravdepodobne zdvojnásobíte dávku. len ak to urobíte, môžete prijať až 400 mg kofeínu v niektorých doplnkoch, čo je už veľa. A čo sa stane? Namiesto toho, aby vás tento alkaloid nakopol, bude pôsobiť depresívne, takže sa budete cítiť podráždení, nepokojní a bez energie.

Stimulanty v káve
Hoci jedna šálka kávy vás ráno príjemne povzbudí, vo väčšom množstve sú stimulanty kontraproduktívne.

5. Ničí kvalitu vášho spánku

Ako sme spomenuli v našom článku o maximalizácia obnovy, spánok zohráva nezameniteľnú úlohu pri výkone športovca. Vysoký príjem stimulantov však bohužiaľ zhoršuje kvalitu spánku. A tento účinok sa neprejavuje len pri užívaní večer, aj keď je zjavne najsilnejší. Ak cvičíte večer, zabudnite na stimulanty.

TIP: Ako si vybrať správnu športovú obuv?

Pre koho sú vhodné predtréningovky bez stimulantov?

Ako pravdepodobne vidíte z predchádzajúcich odsekov, na základe našich vlastných skúseností určite odporúčame užívať predtréningovky bez stimulantov každému športovcovi, ktorý chce podať solídny a hlavne maximálny výkon v tréningu, aj keď v dôsledku toho stratí tú príjemnú stimulačnú energiu počas tréningu.

1. Ak trénujete večer

Predtréningovky bez stimulantov sú vhodné najmä na večerné cvičenie. Nemajú vplyv na kvalitu spánku a môžete po nich ľahko zaspať. A práve spánok zohráva kľúčovú úlohu pri správnej regenerácii. Vďaka kvalitnejšiemu spánku sú nasledujúce tréningy lepšie.

Pred tréningom bez stimulantov
Na večerný tréning sú určite lepšou voľbou predtréningovky bez stimulantov.

2. Ak hľadáte dlhodobé zlepšenie prírastku svalovej hmoty

Doplnky stravy bez stimulantov ponúkajú maximálny prietok krvi, ktorý nie je obmedzený prítomnosťou kofeínu, taurínu alebo iných zložiek. Sú však veľmi vhodné aj na optimalizáciu anabolických hormónov v tele, preto sú najlepšou možnou voľbou z hľadiska dlhodobého užívania.

3. Ak sa chcete zbaviť závislosti na stimulantoch

Samozrejme, závislosť na stimulantoch môže vzniknúť rovnako ľahko ako na čomkoľvek inom. Určite nie je nutné vzdať sa rannej kávy, avšak vo veľkom množstve nie je taká vhodná.

Závislosť na stimulantoch
Ranná káva je rutina, ktorej sa netreba vzdávať.

Ktoré predtréningovky bez stimulantov odporúčame vybrať?

Ako to už býva, na trhu sú k dispozícii desiatky rôznych nakopávačov od rôznych značiek, takže môže byť veľmi náročné sa v nich zorientovať. Preto by sme vám chceli odporučiť aspoň niektoré nakopávače bez stimulantov, ktoré sme sami vyskúšali a za ktoré by sme dali ruku do ohňa:

1. Seriózne Pre od Prom-IN

Hoci nám niekedy vyčítajú, že odporúčame doplnky Prom-In, pravdou je, že z hľadiska pomeru ceny a kvality nič lepšie nenájdete. Serious Pre kombinuje kľúčové zložky, ktoré ako športovec potrebujete. Okrem toho celá zmes pôsobí synergicky, takže účinok je skutočne maximálny. Je úplne bez stimulantov, ale nájdete v ňom napríklad beta alanín, ktorý spôsobuje príjemné pálenie v ušiach. Boli sme úplne spokojní s účinkom tohto doplnku, ktorý sme tiež diskutovali v samostatná recenziaktoré vám odporúčame prezrieť.

Vážne pred tréningom
Serious Pre je zďaleka najlepší predtréningový prípravok, ktorý si môžete vybrať.

2. M3/s Pump by Czech Virus

Hneď 10 účinných látok, ktoré slúžia na podporu krvného obehu, žilnatiny a optimálnej produkcie anabolických hormónov. Za vyzdvihnutie určite stojí glycerol, ktorý nie je v konkurenčných doplnkoch príliš častý, ale skutočne pozitívne ovplyvňuje dilatáciu ciev a maximalizuje prekrvenie. Jeho účinok je naozaj extrémny v kombinácii s Beast Virus, ktorý sa stal jeden z najlepších nakopávačov. Obsahuje však stimulanty, a preto jeho použitie na naše účely už nie je úplne najlepšie. Rovnako ako v prípade aplikácie Serious Pre si môžete prečítať úplná recenzia.

M3/s Pump pred tréningom
M3/s Pump je ďalším skvelým príslušenstvom, ktoré je ideálne na večerné cvičenie.

3. Krvavá búrka od Big Zone

Big Zone je jednou z mála značiek, ktoré v poslednom čase zažívajú obrovský rozmach. Nedávno sme testovali Blood Storm, ktorý si dovolíme nazvať ďalším veľmi vhodným doplnkom bez stimulantov. Za zmienku stojí 10 g citrulínu v jednej hardcore dávke, čo je absolútne bezprecedentné a zaručuje bezkonkurenčné napumpovanie počas celého tréning u. Na druhej strane, nevýhodou je absencia beta alanínu, a teda pocit mravčenia, na ktorý je väčšina z vás pravdepodobne zvyknutá.

Blood Storm pred tréningom
10 g citrulínu v jednej dávke robí z tohto doplnku doplnok, ktorý je ťažké nájsť konkurenciu.

Správny tréning by nemal závisieť od stimulantov

Hoci sú stimulanty pre väčšinu z vás neoddeliteľnou súčasťou predtréningového doplnku, určite by nemali rozhodovať o kvalite vášho tréningu. Napríklad Adam Raw má na túto problematiku veľmi rozumný názor a ako úspešný športovec má veľký prehľad. Na začiatku tohto videa si môžete pozrieť asi minútovú časť, v ktorej hovorí o tejto problematike:

Väčšina návštevníkov posilňovne má tendenciu posudzovať kvalitu doplnku podľa jeho stimulačných účinkov, čo je samozrejme nesprávne. Snažte sa o kvalitnejší spánok, lepšiu regeneráciu a správne mentálne nastavenie, ktoré vám umožní absolvovať oveľa lepší tréning ako gram kofeínu alebo iného stimulantu.

A predtréningové doplnky používajte predovšetkým na maximalizáciu prietoku krvi a na dlhodobé udržanie stabilnej produkcie hormónov. To je ich pôvodný účel.

To je pre tento článok všetko. Ak máte nejaké otázky, určite sa pýtajte v komentároch, vždy vám radi odpovieme.

Viac takýchto článkov:

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.