Suplementy

Kedy užívať spaľovače tukov? Poradíme vám!

Spaľovače tukov sú veľmi obľúbeným doplnkom najmä počas letných mesiacov. Mnoho ľudí sa však pýta, kedy je vhodné užívať spaľovače tukov. Je najlepšie užívať ho hneď ráno, alebo sa viac oplatí počkať a užiť ho pred tréningom? Alebo je lepšie nechať si ho na večer? V dnešnom článku sa teda bližšie pozrieme na načasovanie spaľovačov tukov a odpovieme na všetky dôležité otázky, ktoré vám možno ležia na srdci.

Najlepší čas na užívanie spaľovača tukov

Aby ste maximalizovali účinok spaľovača tukov, musíte jeho užívanie správne načasovať. Jednotlivé produkty sa však môžu dosť líšiť v tom, kedy je ideálny čas na ich užívanie. Vo všeobecnosti sa odporúča užívať spaľovače tukov ráno po prebudení. Toto pravidlo platí najmä pre spaľovače s vysokým obsahom stimulantov, čo je vlastne drvivá väčšina produktov na trhu. Stimulanty, ako napríklad kofeín, dokážu ráno naštartovať metabolizmus, čo je dobré využiť pred raňajkami. Aj preto väčšina výrobcov odporúča užívať spaľovače tukov ráno nalačno. To je tiež najlepší spôsob, ako užívať spaľovače tukov bez cvičeniav dňoch, keď nemáte naplánovaný žiadny tréning.

Neprehliadnite
Môžu spaľovače tukov skutočne pomôcť pri chudnutí? A ako vlastne fungujú? Všetko dôležité sa dozviete v našom seriáli o fitness zlozvykoch.

Ďalšou možnosťou je užiť spaľovač tukov pred cvičením. Opäť môžeme povedať, že toto pravidlo platí pre spaľovače tukov so stimulantmi, pretože tieto látky podporujú fyzickú výkonnosť a pred tréningom vás dobre nakopnú. To vás prinúti vydať zo seba počas tréningu maximum, čím sa ich účinok ešte zvýši. Dávajte si však pozor, v akom čase počas tréningu stimulant užijete. Ak trénujete v neskorých popoludňajších hodinách (alebo dokonca večer), je lepšie užívať pred tréningom len doplnky stravy bez stimulantov. Vysoké množstvo kofeínu a iných látok by mohlo narušiť váš spánkový rytmus, čo by vám v konečnom dôsledku viac uškodilo.

Kedy ešte môžem užívať spaľovač?

Existujú však prípady, keď môže byť vhodné užiť spaľovač tukov v noci. Pôjde však výlučne o výživové doplnky bez stimulantov, pri ktorých výrobca odporúča takéto načasovanie. V praxi to nie je veľmi častý prípad, pretože, ako už bolo spomenuté, drvivá väčšina výrobkov obsahuje stimulanty. Ak vám však takéto doplnky nevyhovujú, môže to byť pre vás lepšia voľba. Ďalšou možnosťou je užívať spaľovače pred jedlom. Niektoré produkty totiž stavajú svoj účinok na znížení chuti do jedla a navodení pocitu sýtosti. Opäť to nie je veľmi častá možnosť, ale môžete sa s ňou stretnúť. V takýchto prípadoch je preto logické užiť spaľovač tukov pred jedlom, aby sa maximalizoval jeho účinok.

Spaľovače tukov s kofeínom
Spaľovače tukov s kofeínom sa neodporúča užívať pred spaním alebo večer.

Dodržiavajte odporúčania výrobcu

Pri užívaní niektorých doplnkov majú športovci tendenciu vnímať odporúčané dávkovanie skôr ako orientačné. Často to v konečnom dôsledku nemusí byť problém, ale v prípadespaľovačov tukov je však potrebné skutočne dodržiavať odporúčania výrobcu. Dôvodom je už spomínaný vysoký obsah stimulantov, ktoré môžu mať v nadmerných dávkach negatívne účinky na zdravie. Pri predávkovaní spaľovačom tukov sa môže vyskytnúť množstvo nepríjemnýchúčinkov vrátane nevoľnosti, zvracania, kŕčov v bruchu, hnačky a mnohých ďalších.

Z týchto dôvodov sa vždy dôkladne oboznámte s odporúčaným dávkovaním a dodržiavajte ho. Väčšina spaľovačov na trhu obsahuje niektoré stimulanty v maximálnom povolenom množstve, takžetakže užívanie vyšších dávok by pre vás aj tak nemalo žiadny pozitívny účinok. Ak sa po užití stimulantov necítite dobre alebo ak plánujete užívať spaľovač tukov počas dojčenia alebo tehotenstva, poraďte sa najprv so svojím lekárom. Vo všetkých prípadoch však bude vhodné vyhnúť sa stimulačným spaľovačom.

Ako si vybrať najlepší spaľovač?

Výber ideálneho spaľovača tukov môže byť pomerne náročná úloha. Všetky výrobky obsahujú nespočetné množstvo účinných látok, takže je ťažké sa v nich všetkých vyznať. Našťastie vám pri výbere pomôže naše porovnanie najlepších spaľovačov tukovv ktorom sme podrobne opísali hlavné výhody a nevýhody, zloženie, účinok a cenu jednotlivých výrobkov. Môžete si tiež prečítať našu podrobnú recenziu legendárneho spaľovača tukov Grenade Black Ops, ktorý sa v našom veľkom porovnaní umiestnil na prvom mieste. Za zmienku však stojí aj naša recenzia Thermogelu Extrifit, ktorý dlhodobo patrí medzi špičku na trhu.

Výber spaľovača tukov
Vyznať sa v spaľovačoch môže byť ťažké. Vyskúšajte náš rebríček.

Zhrnutie na záver

Ideálny čas užívania spaľovačov tukov sa líši, závisí najmä od zloženia jednotlivých produktov. Vo väčšine prípadov sa však odporúča ich užívanie po prebudení a pred tréningom, kedy je ich účinok najväčší. Zároveň je však potrebné riadiť sa odporúčaniami výrobcu a dodržiavať odporúčané dávkovanie. V opačnom prípade riskujete vznik nepríjemných zdravotných problémov.

To je pre dnešok všetko. Ak však máte akékoľvek otázky k tejto téme, neváhajte nás kontaktovať v komentároch pod článkom.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.