Suplementy

Predávkovanie multivitamínmi: Môže príliš veľa vitamínov škodiť?

Každý vie, že na to, aby bol človek zdravý, musí prijímať dostatok vitamínov v strave. Rodičia túto lekciu vštepujú svojim deťom už od útleho veku, a preto aj žiaci základných škôl veľmi dobre vedia, že musia jesť dostatok ovocia a zeleniny. Siloví športovci však z mnohých dôvodov siahajú aj po doplnkoch, ktoré im môžu pomôcťaby sa zabezpečil dostatok všetkých vitamínov a minerálov, ktoré počas dňa potrebujú. Multivitamínové doplnky sú právom veľmi obľúbeným doplnkom, s ktorým sa v určitej forme stretne veľké množstvo športovcov. Je však možné, aby sa človek týmto produktom predávkoval?

V dnešnom článku sa pozrieme na riziká spojené s nadmerným užívaním multivitamínových doplnkov a vitamínov všeobecne. Ak vás zaujíma problematika predávkovania doplnkami výživy všeobecne, neprehliadnite naše článkynaše články o nadmernom používaní bielkovín alebo predávkovaní kopačkami.

Čo sú vitamíny?

Všetci asi vieme, že vitamíny sú dôležité pre zdravie. Ako však môžeme tieto látky opísať? Vitamíny sú vo všeobecnosti organické zlúčeniny, ktoré sa podieľajú na mnohých biochemických procesoch v našom tele. Sú napríklad nevyhnutné pre metabolizmus všetkých makroživín (sacharidov, tukov a bielkovín), podieľajú sa na tvorbe aminokyselín, mnohých vitamínov a iných látok.ns pôsobia aj ako antioxidanty a mohli by sme pokračovať ešte dlho. Tieto látky sú pre telo esenciálne, čo znamená, že sú nevyhnutné a musia sa prijímať v strave. V opačnom prípade ich telo nebude mať dostatok, čo bude mať mnoho negatívnych účinkov.

V praxi sa môžete stretnúť s viacerými druhmi výživových doplnkov s vitamínmi. Prvou skupinou sú doplnky obsahujúce len jeden samotný vitamín. Ich výhodou je, že vám pomôžu doplniť len tie látky, ktoré skutočne potrebujete. Druhou možnosťou sú multivitamínové doplnky, ktoré obsahujú kombináciu dvoch alebo viacerých vitamínov. To vám umožní doplniť všetky látky v jednom výrobku. Poslednou skupinou sú doplnky obsahujúce nielen vitamíny, ale aj minerály, ktoré sú pre ľudský organizmus tiež mimoriadne dôležité. Riziko predávkovania potom samozrejme závisí od toho, aký typ doplnku užívate.

Neprehliadnite
Vedeli ste, že vzhľadom na geografickú polohu Českej republiky nie je možné, aby naše telovytvárať vitamín D zo slnečného žiarenia až 6 mesiacov v roku? V našom porovnaní najlepších doplnkov vitamínu D vám poradíme, ktorý doplnok môžete užívať na doplnenie hladiny vitamínu D.

Potrebujú športovci vyššie dávky vitamínov?

Je všeobecne známe, že športovci potrebujú prijímať všetky živiny vo väčšom množstve ako bežná populácia. Dôvodom je, samozrejme, zvýšená fyzická záťaž a vyššie nároky na výkon. Z rovnakého dôvodu nie je nezvyčajné, že siloví športovci jedia počas dňa oveľa viac ako zvyčajne. Ale čo vitamíny? Existuje odporúčaná dávka vitamínov určená špeciálne pre športovcov? Hoci by sa to zdalo logické, v skutočnosti to tak nie je. Všeobecne však platí, že ani športovci by nemali dlhodobo užívať viac ako dvojnásobok odporúčaných dávok jednotlivých vitamínov.

V súvislosti s nadmerným užívaním vitamínov je potrebné poznamenať jednu vec. Vysoké dávky v žiadnom prípade nepodporujú športový výkon. Je síce pravda, že nedostatok má negatívny vplyv na výkon, ale opačný extrém v praxi nefunguje. Preto užívanie nadmerných dávok vitamínov nemôže v skutočnosti človeku nič priniesť, okrem možných zdravotných problémov.

Vyššie dávky minerálov a vitamínov pre športovcov.
Je pochopiteľné, že siloví športovci potrebujú prijímať viac vitamínov ako nešportujúca populácia.

Je možné predávkovať sa vitamínmi?

Aby sme mohli riešiť problém predávkovania vitamínmi, musíme si najprv ujasniť, ako sa vitamíny delia. Vitamíny rozpustné vo vode (vitamín C a vitamíny skupiny B) sa v ľudskom tele ľahko vylučujú močom, zatiaľ čovitamíny rozpustné v tukoch (vitamíny A, D, E a K) sú uložené v tukovom tkanive, takže sa ich telo nemôže tak ľahko zbaviť. Preto je zrejmé, že pri predávkovaní vitamínom C alebo vitamínom E alebo niektorý z vitamínov skupiny B, budete mať tmavší odtieň moču a zbytočnésa prakticky nemusíte obávať, nadmerné užívanie iných vitamínov môže potenciálne predstavovať zdravotné riziko.

Treba však povedať, že predávkovanie vitamínmi v dôsledku nadmerného dopĺňaniaprichádza do úvahy len vtedy, keď skutočne prekročíte odporúčanú dennú dávku. Ak sa to stane raz, nemusíte sa tým príliš zaoberať. Stačí, ak tento vitamín nejaký čas nebudete užívať a dáte telu čas na spracovanie prebytku. Skutočný problém by nastal až pri dlhodobom nadmernom používaní vitamínov. V takom prípade by bolo samozrejme vhodné obrátiť sa na lekára.

Neprehliadnite
Vitamín C je osvedčeným bojovníkom proti prechladnutiu a iným sezónnym ochoreniam, pretože pozitívne ovplyvňuje imunitný systém. Náš rebríček najlepších doplnkov stravy s vitamínom C vám pomôže vybrať si ten správny doplnok.

Odporúčané dávky jednotlivých vitamínov

Koľko by mal človek prijať jednotlivých vitamínov za deň? V prípade vitamínu A sa pre dospelé ženy odporúča približne µg mcg, zatiaľ čo priemerný muž by mal prijať približne 900 µg tohto vitamínu. Asi najpopulárnejší je vitamín C, ktorý si mnohí ľudia okamžite spájajú s imunitou. Odporúčaná denná dávka C je približne 75 mg pre ženy a 90 mg pre mužov. Otázka suplementácie vitamínom D je obzvlášť dôležitá v zimných mesiacoch, keď v našich zemepisných podmienkach trpí nedostatkom vitamínu D väčšina ľudí. Odporúčaná dávka je približne 15 µg pre mužov aj ženy. Vitamín E je jedným z najviac zanedbávaných vitamínov, ale každý človek by mal denne prijať približne 15 µg. S vitamínom K je to trochu zložitejšie. Všeobecne sa však odporúča, aby muži užívali približne 120 µg a ženy 90 µg.

Možno ste si všimli, že sme vynechali vitamín B. Odporúčané dávky sa totiž pri jednotlivých vitamínoch skupiny B dosť líšia. Z tohto dôvodu vás odkazujem na náš rebríček najlepších vitamínov skupiny B, ktorý okrem osvedčených doplnkov B-komplexu obsahuje aj všetky potrebné informácie o tomto vitamíne vrátane prehľadnej tabuľky s odporúčaným dávkovaním všetkých jeho zástupcov.

Vyvážená strava je zdrojom vitamínov
Väčšinu vitamínov možno prijímať vo vyváženej strave.

Ktorý multivitamín odporúčame?

Dobrý multivitamín musí zohľadňovať vzájomné pôsobenie jednotlivých látok. Napríklad vitamíny A a E si navzájom zhoršujú vstrebávanie, zatiaľ čo vitamíny K2 a D3 pôsobia synergicky a zlepšujú si vstrebávanie. Spoľahlivý doplnok musí zároveň obsahovať všetky vitamíny v primeranom množstve a v dobre využiteľnej forme. Naše porovnanie najlepších multivitamínových doplnkov vám pomôže vybrať si ten správny.doplnkov stravy, v ktorej sme hodnotili produkty popredných výrobcov podľa ich kvality a ceny.

Záverečné zhrnutie

Vitamíny sú nepostrádateľné látky pre fungovanie ľudského tela, ktoré sa musia prijímať v strave. Multivitamínové doplnky sú účinnou pomôckou pre športovcov, ktorí majú vyššie nároky na svoj organizmus. S ničím by sa to však nemalo preháňať a tieto doplnky nie sú výnimkou. Aj vitamínmi sa dá predávkovať, hoci to nie je veľmi časté. Najmä vitamíny rozpustné v tukoch, ktoré sú uložené v tukoch a nevylučujú sa z tela močom ako vitamíny rozpustné vo vode.

Vážne zdravotné problémy však vznikajú až po dlhodobom používaní nadmerného množstvatýchto vitamínov, takže jednorazová vysoká dávka nemusí byť veľkým problémom. Napriek tomu sa neoplatí preháňať to s multivitamínovými doplnkami. Okrem toho vysoké dávky vitamínov nijako nepodporujú výkonnosť, takžepreto nemá zmysel užívať ich vyššie množstvo, ako odporúča výrobca.

To je pre dnešný článok všetko. Vždy nás však môžete kontaktovať s akýmikoľvek otázkami v komentároch pod článkom.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.