Tréning

Etiketa v posilňovni: 11 nepísaných pravidiel, ktoré treba dodržiavať!

Aj keď to môže byť pre niektorých nováčikov zaujímavé zistenie, posilňovňa nie je len miesto, kde môžete bezpečne skákať a hádzať závažia, koľko chcete, používať magnézium alebo hlasno vzdychať po každom opakovaní.

Je pochopiteľné, že ak ste v posilňovni prvýkrát, zavedená etiketa vám môže byť úplne neznáma. Preto by sme vám v našom ďalšom článku radi predstavili 11 nepísaných pravidiel, ktoré by ste mali v posilňovni dodržiavať.

1. Prečítajte si pravidlá a predpisy posilňovne

Predtým, ako začnete cvičiť, by bolo vhodné pozorne si prečítať prevádzkový poriadok posilňovne. V opačnom prípade môže byť vaša prvá návšteva posilňovne aj posledná.

Zatiaľ čo v niektorých telocvičniach vás za hlasné odkladanie činiek vykážu, v iných je to takmer nepísaná povinnosť. To isté platí pre používanie horčíka alebo cvičenie bez topánok. Ak si pred vstupom do posilňovne prečítate pravidlá a predpisy, môžete sa vyhnúť prípadným komplikáciám.

-
Ak budete v posilňovni hádzať závažia ako Ronnie Coleman, pravdepodobne si budete musieť často hľadať nové posilňovne.

2. Používajte uterák

Nasledujúce pravidlo je celkom jednoduché, ale mimoriadne dôležité. Pri cvičení vždy používajte uterák. Nejde len o vás a vaše pohodlie, ale na lavičke nezostane kaluž potu a ostatným sa bude cvičiť oveľa ľahšie.

Ak si náhodou zabudnete vziať uterák, neváhajte sa opýtať v telocvični, vo väčšine prípadov vám ho za malý poplatok radi požičajú.

3. Vráťte činky na ich miesto

Ďalším veľmi dôležitým pravidlom je vrátenie činiek a kotúčov na svoje miesto. Nie je nič horšie ako upratovať závažia, ktoré zostali na stroji pred samotným tréningom. Každý disk, ktorý používate na cvičenie, má v telocvični svoje miesto, preto by bolo dobré ho do nej po skončení cvičenia vrátiť.

Umiestnite činky na ich miesta
Vrátenie závažia na miesto je pravdepodobne najdôležitejším pravidlom, ktoré by ste mali v posilňovni dodržiavať.

4. Rozcvička pred a po tréningu

Myslím, že nasledujúce pravidlo ani nepotrebuje dlhý komentár, pretože rozcvička pred tréningom i k záverečný úsek všetko, čo potrebujete, sme napísali v našich samostatných článkoch.

Dôležité je azda len to, že ak sa nezahrejete, riskujete vážne zranenie počas tréning u a predĺžite celkový čas potrebný na regeneráciu svalov. Ak sa teda vyhýbate strečingu ako čert krížu, neporušujete žiadne pravidlá posilňovne, ale podvádzate sami seba.

TIP: Výber TOP 10 multivitamínov na trhu 2024!

5. Získajte rady od skúsenejších

Ak nasledujúce pravidlo nebudete brať na ľahkú váhu, výrazne vám uľahčí naberanie svalovej hmoty a vyhnete sa aj možným zdravotným problémom spôsobeným zlou technikou cvičenia. Je logické, že ako začiatočníci nerozumiete každému cvičeniu, každý niekedy začínal. Ak vám však niekto v posilňovni ochotne poradí, vezmite si jeho rady k srdcu.

Získajte rady od skúsenejších ľudí v posilňovni
Keď vás v posilňovni osloví niekto skúsenejší a chce vám poradiť, rozhodne sa nemusíte cítiť zle.

6. Nepoužívajte telefón

Keď idete cvičiť, nepoužívajte telefón. Ak si po každej sérii zapnete telefón a strávite niekoľko minút písaním správ, nielenže sa nesústredíte na samotný tréning, ale zbytočne si predlžujete celkový čas v posilňovni.

Ak to nie je absolútne nevyhnutné, telefón si do posilňovne vôbec neberte. Výnimkou je, ak máte tréningový plán (napríklad od trénera) len v digitálnej forme. Ale ani vtedy sa nemusíte pozerať na telefón hneď po každej sérii.

7. Nerozprávajte sa s ľuďmi, ktorí práve cvičia

Nie je asi nič horšie, ako sa s niekým začať rozprávať uprostred setu. Ak potrebujete niečo povedať cvičiacej osobe, počkajte na vhodnú príležitosť, napríklad keď skončí svoj set.

náš tip!
Chcete sa pred tréningom poriadne nakopnúť? Pozrite si náš rebríček 10 najlepších nakopávačov, ktoré vás nakopnú a skvele naladia na tréning.

8. Netrénujte bicepsy v stojane / stojane na drepy

Aj keď vás možno nenapadne precvičovať bicepsy v klietke na drepy, je to veľmi vírusová vec. Toto pravidlo však neplatí len pre tréning bicepsov v klietke na drepy, ale pre celkové používanie posilňovacích zariadení.

Vždy používajte daný stroj len na to, na čo sa má používať. A ak neviete, ako na to, nebojte sa opýtať iných. A to nás privádza k ďalšiemu bodu.

Biceps v stojane na drepy sa nevykonáva
Prosím, nerobte to.

9. Nebojte sa opýtať

Ak neviete, ako máte stroj používať, nebojte sa opýtať iných. Je rozšíreným mýtom, že ľudia v posilňovni sú neprajní a egocentrickí, ale pravda je úplne iná a ak sa niekoho opýtate, v 99 % prípadov vám rád vysvetlí techniku cvičenia.

10. Cvičenie s vhodným partnerom

Cvičenie s vhodným partnerom sme spomenuli aj v našom článku Ako z tréningu vyťažiť čo najviaca je dobré mu venovať zvýšenú pozornosť. Keď začínate, môžete sa chopiť niekoho skúsenejšieho, ak je ochotný venovať vám svoj čas. Ak však trénujete už nejaký čas, je dobré mať sparingpartnera, ktorý je podobný nielen z hľadiska silového výkonu, ale aj cieľov a prístupu k tréningu.

Z vlastnej skúsenosti odporúčam nepodceňovať výber sparingpartnera a vždy si radšej vybrať niekoho, kto v posilňovni tvrdo pracuje, ako človeka, ktorý vám medzi jednotlivými setmi rozpráva o svojich zážitkoch z piatkovej noci.

Výber správneho sparingu pre vašu telocvičňu
Ak budete cvičiť s dobrým sparingom, uvidíte, že sa posuniete oveľa rýchlejšie.

11. Netrápte sa zbytočnosťami

Posledným dôležitým pravidlom nie je nič iné ako to, že by ste sa mali vyhýbať zbytočnostiam. Keď idete cvičiť, snažte sa čo najviac sústrediť na cvičenie, neriešte problémy v práci, počítačové hry ani plány na piatkový večer medzi jednotlivými setmi. Snažte sa sústrediť len na tréning a po ňom sa venujte iným veciam.

Ako teda pristupovať k posilňovni?

Hoci sa mnohí ľudia cvičenia v posilňovni boja, nie je dôvod sa čohokoľvek báť a ak prekonáte svoj strach, zistíte, že cvičenie si zamilujete. Ostatní ľudia vám vždy radi poradia a vy si všetko osvojíte už po niekoľkých sedeniach a nebudete potrebovať pomoc iných.

ČÍTAJTE TAKŽE: 7 vecí, ktoré si nezabudnite vziať do posilňovne!

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.